"Az embernek veleszületett joga a fizikai tökéletesség." (Joseph Pilates). NEKED IS! Mit tégy érte? Olvass tovább!
   
 

Ugyan mi köze a jógának a Pilates-hez?

 

Pilates - az ideális mozgásforma hátfájással küszködőknek és az ugri-bugri tornát nem kedvelő fogynivágyóknak

 


torna 1

 

 

torna 2

 

 

torna 3

 

 

 

Jóga vagy Pilates? Jóga ÉS Pilates!

 

 

A jóga ismerői - lelkes művelői gyakran kérdezik tőlem, vajon van-e köze a Pilates-nek a jógához?! Merthogy első pillantásra elég sok hasonlóságot vélnek felfedezni e két mozgásrendszer között. Jól látják? Ez vajon a véletlen műve? És ha nem, akkor mégis mi a KÜLÖNBSÉG?

Igen, valóban, van hasonlóság a jóga és a Pilates között! Pilates sokáig tanulmányozta a különböző keleti és nyugati mozgásrendszereket (köztük a jógát, a zent, a görög-római edzés módszereket, a balettot és a gimnasztikát) és mindegyikből a legjobbat felhasználva alakította, fejlesztette ki saját Módszerét! Mivel ő maga asztmával küzdött kisgyermek kora óta, rendkívül nagy jelentőséget tulajdonított a légzésnek. A jóga mély, hasi légzését tanulmányozva jött rá arra, hogy az embereknek meg kell tanulniuk a helyes légzéstechnikát, amellyel elláthatják izmaikat a testmozgáshoz nélkülözhetetlen, megfelelő mennyiségű friss oxigénnel. S bár a Pilates légzéstechnikája a mély mellkasi légzés, ennek kifejlesztését a jógalégzés inspirálta. És hol a különbség?

A fő különbség jóga és Pilates között, hogy míg jógában sok a statikus, kitartott testhelyzet ("ők" az ászanák), addig Pilates-ben az áramlás (flow) - vagyis a gyakorlatok két végpontja közti koordinált, kontrollált, ám folyamatos mozdulat-kivitelezés - a lényeg! Így az egyes gyakorlaton belül és a gyakorlatok között is megvan az átmenet és ettől szép a Pilates edzés: az egész egy nagy, megszakításoktól mentes gyakorlatfolyam, amelynek megvan a maga "koreográfiája" (a klasszikus Pilates-ben, legalább is)!

Még egy jelentős különbség, hogy míg a jóga egy bölcseleti rendszer, addig a Pilates egy - az idegrendszernek helyes mozgásmintákat megtanító; a szimmetrikus, kiegyensúlyozott izomzat elérésére lehetőséget nyújtó; gyönyörű, szálkás izmokat és feszes hasat eredményező - mozgásrendszer.

Ám mindkét mozgásformában fontos szerepet kap a test-tudat-szellem összhangba hozása és a rendszeres gyakorlás nem csak a tested, hanem tudatod is fejleszti, míg lelked ellazítja - feltölti! Való-e Neked, mint jógásnak a Pilates? Kapsz-e tőle valami pluszt?

Mindkét mozgásrendszert ismerő és gyakorló vendégeim tapasztalatai alapján a válasz egyértelmű IGEEEN! Tehát itt az ideje, hogy Te is kipróbáld - ám ha még több részletre lennél kíváncsi, kattints ide és ismerkedj meg bővebben Joseph Pilates fantasztikus módszerével és az azt gyakorlók tapasztalataival!

Üdv.: Ági

 

 

 

 

 

 

 
Főoldal --- PILATES DVD-k