Kiemelt ajánlat
Kiemelt infó

Neked is összementek a nadrágjaid tavasz óta? Akkor próbáld ki ezeket a 15 napos edzésterveket, amelyek segítségével formálhatod a hasad és a popsid! Így nyugodtabb szívvel nézhetsz a Karácsony elébe is ;) ...

1lab_nyujtas_600

 

Érdekel az edzésterv »

Az edző válaszol

Írj nekem bátran, ha bármi kérdésed van, a válasz hamarosan ott landol a levelesládádban! A leveled – és az én válaszom – NEM kerül fel automatikusan a rovatba, csakis akkor, ha hozzájárulsz!

"Az énkép ereje abban van, hogy az emberek hajlamosak felnőni az önmagukról alkotott képük szintjére."

Dr. J.E. Loehr

Joe bácsi kalandjai

Volt egyszer, hol nem volt …
Joseph Pilates – alias Joe bácsi – igaz története

Egy igaz történet, amely igazi, (világ)sikersztorivá nőtte ki magát … igaz, hogy csak annak halála után, akihez fűződik; akinek nevét ma az egész világ egy mozgásformához kapcsolja és milliók “rebegik” hálás szívvel: Pilates! Nem véletlenül. Ez a fantasztikus módszer sok ember egészségét visszaadta, helyreállította – többek között e cikk írójáét is …

De vajon milyen volt az EMBER a név mögött? 2004. óta életem-hivatásom-szenvedélyem a Pilates. Sok-sok sztorit hallottam az “Öregről” és bátran állíthatom, hogy páratlan – néha tán kissé “bogarasnak” tűnő – egyéniség volt, akiből ma – különcségei miatt – biztosan “celeb” lenne … Még jó, hogy nem most él, mert a celebséget utálná :)! Szóval, kösz, Joe bácsi – nagyot alkottál …

 

 Így kezdődött

 1883. december 9. – Mönchengladbach: nagy öröm a Pilatu családban, mert világra jött a várva-várt gyermek – a kisfiú, akit Josephnek kereszteltek. Igen, jól látod, az eredeti név nem Pilates volt! A görög származású, tornászbajnok édesapa és német édesanya gyermekeként világra jött kis Joseph neve csak az iskolában változott Piletesre – a kisfiú legnagyobb bánatára. Mert innentől kezdve társai állandó gúnyolódásának céltáblájává vált: Pontius Pilatusnak csúfolták, ami nagyon bántotta az érzékeny kis Joseph-et!

Ráadásul – nem volt elég baja! – még egy sor krónikus betegség is gyötörte. Kínozta az asztma, a reuma és a D-vitamin hiányból kialakult angol kór. A 19. század végén ezek egyikére sem igazán ismertek hatékony gyógymódot… Summa summarum: Joseph gyenge, beteges kisfiú volt – annál nagyobb akaraterővel! Munkált benne a “Csakazértismegmutatom!” Szerette volna legyőzni fizikai “korlátait”, gyengeségeit, és cirkuszi artistaként dolgozó édesapja nyomdokaiba lépni. Nagyon vágyott társai elismerésére és megbecsülésére is…

Ezért a tizenéves Joseph belevetette magát a sportba: búvárkodott, síelt, testépített (a 19. sz. végén vagyunk!!!) és sikeres tornász lett belőle!

Mindeközben fogta a kis anatómia könyvét és autodidakta módon elsajátította az emberi test és az izmok működésének tudományát. Rendkívüli módon foglalkoztatta a helyes légzés – talán asztmája miatt is – ezért fordult a jóga felé. Tanulmányozta a zent, az ókori görög- és római edzésstílusokat és elkezdett próbálgatni… Mozdulatokat, mozdulatsorokat, amelyek segítségével nemcsak saját egészségét sikerült “helyre raknia”, de lerakta a világhírű, fantasztikus módszer alapjait is, amit ma úgy ismerünk: pilates!

Gyakorlataiban a koncentráció, a szellem erejének a kivitelezés során történő felhasználása akkora jelentőséggel bír, hogy akár a manapság oly divatos wellness “előhírnökének” is tekinthetjük!

 

joe_pilates_4

 

Angliában …

 

Tehát, ott tartottunk, hogy felcseperedvén, a beteges kis Joseph olyan fizikumra, görög szobrokat megszégyenítő, kidolgozott izomzatra tett szert, amivel rajziskolák egyik legkedveltebb, meghívott modelljévé “nőtte ki” magát. Ám a kalandvágy benne munkált, így 1912-től Angliába tette át székhelyét. Itt boxolóként és cirkuszi artistaként(!) kereste kenyerét, ezenkívül a Scotland Yard detektívjeit oktatta önvédelemre (elég sokoldalú volt az emberke, nem?…)

Ám 1914-ben kitört az 1. világégés és Joseph – több honfitársával egyetemben – mint “ellenség”, internáló táborba került. Itt kezdte el igazán más embereken is kipróbálni módszerét: rendszeresen edzette fogolytársait. Igen szerencsések voltak, akik vele edzhettek – igazán még ők maguk sem tudták, mennyire… Csak akkor, amikor 1918-ban kitört a spanyolnátha járvány. Míg Anglia szerte emberek ezrei haltak bele a kórba, Pilates és összes “tanítványa” ép bőrrel átvészelte a járványt! Ez már számára is jelzésértékű volt a módszer hatékonyságát illetően.

A háború vége előtt Pilates-t a fogolytáborból áthelyezték Man szigetére, ahol kórházban, nővérek mellett segédkezett. Itt, a kórházi ágyakat rugókkal, botokkal, kötelekkel átalakítva az ágyhoz kötött, néha mozdulni is alig képes háborús sebesülteket kezdte ellenállással szemben edzeni-dolgoztatni speciális, ám még alakulófélben levő mozgásrendszerével. S láss csodát! Néha még az orvosok is alig akartak hinni a szemüknek: azok a betegek, akikkel Joseph foglalkozott, sokkal látványosabb javuláson mentek keresztül és jóval hamarabb talpra álltak – néha még a reménytelen esetként tituláltak is -, mint a többiek. A rugós-köteles, kínpadként kinéző kórházi ágyakból lettek később – a szintén kínpadra emlékeztető – pilates gépek: a Reformer és a Cadillac!

 

 

joe_pilates_2

 

 

Néhány év “otthon”…

 

A háború végeztével Joseph visszatér Németországba, ahol módszere különösen a táncos “társadalom” körében örvend nagy népszerűségnek. Ám a sors másképp osztja a lapokat… Mikor a Hatalom is felfigyel a Módszerre és azt akarja, hogy Pilates a német hadsereg kiképzése során is vesse be gyakorlatait, a megrögzött pacifista Joe hajóra száll és irány a lehetőségek hazája … az USA!

Útközben a hajón megismerkedik egy Clara nevű ápolónővel, aki pontosan ráérez arra, milyen nagyszerű emberrel és módszerrel hozta össze jósorsa. Innentől kezdve Clara Joseph életének társa, módszerének elkötelezett híve és fejlesztője, Joseph halála után pedig tanításainak továbbvivője… De ne szaladjunk ennyire előre! Még a hajón vagyunk… (a képen feleségével, Clarával)

 

The Big Apple – avagy New York, New York…

 

New York-ba érve az addigra házaspár Joe és Clara a NY City Balett épületében megnyitja első fitnesz termét. (Amerika mindig is tudta értékelni és becsülni az Európából elszármazott/elüldözött tehetségeket! Igy történt ez most is.) 1926-ot írunk; a táncos világ sztárjai Martha Graham és George Balanchine. Ők is megismerkednek a Módszerrel, sőt, Balanchine meghívja Pilates-t, hogy legyen a new-york-i balett növendékeinek trénere.

Innentől nincs megállás: New York-ban és azon kívül is minden táncos pilates-ezik! A sérült táncosok különösen szorgalmas tanítványok. A Módszer csillagos ötösre vizsgázik rehabilitációból is: a sérülések sokkal hamarabb javulnak – ezen már meg sem lepődünk, nem igaz? – és a táncosok ugyanolyan kondícióban léphetnek színpadra, mint sérülésük előtt! Hozzáteszem – nem is én, hanem egy korabeli Herald Tribune -, sokuknak fogalmuk sincs róla, hogy a módszer, amelynek oly gyors gyógyulásuk köszönhető, igaziból egy azonos nevű, élő emberhez kapcsolódik és nagy P-vel írandó!

A táncosokat követik a színészek, sportolók – a pilates az elit edzésmódszerévé válik.

 

joe_pilates_3

 

Magát a mozgásrendszert a közben Joe bácsivá érett Pilates egészen 1967-ben bekövetkezett haláláig csiszolgatta, fejlesztette: nevéhez fűződik több, mint 500 gyakorlat kidolgozása (ebben benne foglaltatnak a matrac -és a gépes gyakorlatok egyaránt)! S minthogy nem a “vizet prédikál és bort iszik” embertípus képviselője volt, ő maga is szorgalmasan végezte saját gyakorlatait – kb. 60 éven keresztül. Ez volt az élete … és – képletesen – ez lett a halála is…

 

1967 – a stúdió tűz

 

1967-ben Pilates fitnesz termében – valahogy – tűz ütött ki. A 84 éves – és teszem hozzá remek kondiciónak örvendő – Joseph szaladt, hogy mentse, ami még menthető! A berendezést már a lángok nyaldosták, amikor Joe beért – ekkor hirtelen beszakadt alatt a padló. Az alatta lévő szint mennyezetén 2 órát(!!!) lógva – 84 éves volt!!! – várta a felmentő sereget. Minden jól is végződött volna, ha nem hanyagolja el azt az apró sérülést, amit a tüdején a mentés közben szenvedett el. Gondolta, majd kikúrálja saját magát és messziről elkerülte az orvost. Sajnos, ez hiba volt! Mert a sérülés mégsem volt olyan apró – fél év múltán ez okozta halálát.

Halála után tanításait Clara és legkedvesebb tanítványainak egy szűk csoportja vitte tovább – igyekezvén megőrizni a klasszikus módszert, úgy, ahogy azt “Uncle Joe” tanította. Ma már csak egyetlen ember maradt a Joseph keze alatt gyakorlatot szerző tanítványok közül hírmondónak : ő a 80 éves Romana Kryzanowska, aki a mai napig aktívan tanítja az ifjúságnak az autentikus, klasszikus Pilates módszert…

 

Pilates – a 100 éves divat…

 

Joseph Pilates saját meglátása szerint módszerével kb. 50 évvel előzte meg korát. Az idő őt látszik igazolni – a pilates módszer reneszánszát éli!

Az USÁ-ban a leggyorsabban terjedő edzésmódszer: 2001-ben 40%-kal, 2002-ben 95%-kal, 2004-ben 105%-kal(!) nőtt a pilates-ezők száma. Napjainkban mintegy 10 millió amerikai pilates-ezik rendszeresen. Gyors hódításához – ami kicsit ugyan “megkésett”, dehát az Öreg is 50 év késést jósolt – természetesen hozzájárult az is, hogy Micsoda nő! Juliától, Like a virgin Madonnán keresztül, Kill Bill! Umáig egy sor hollywood-i csillag, bizony, még Mátrix Keanu is pilates-ezik! És ugyebár, amerre a sztárok járnak, arra jár a média is – így “szagolták ki” eme titkos edzésmódszert, amely ezáltal végre a “nép egyszerű fiaihoz ” is eljuthatott…

Magyarországon – megjelenése óta – ugyanezt a “diadalmenetet” járta-járja még napjainkban is a Pilates!

Mert tudod, “az embernek veleszületett joga a fizikai tökéletesség ” – mondta Joe bácsi, aki egész életét annak szentelte, hogy módszerével segítsen másokon is. Neked is, ha hajlandó vagy tenni érte: a pilatesszel végre képes leszel rá!

Ne feledd, ez a módszer már majd’ 100 éve bizonyítja, hogy csodákra képes – és ez nem csak egy ügyes kis marketing szlogen! (Gondolj vissza, honnan is indult a kis Joseph…és hogy ki mindenkin segített vele!)

 

Zárszó

 

1965-ben, 82 éves korában Pilates a módszeréről nekiszegezett kérdésre a következőt válaszolta: “Hiszek a módszeremben! Soha nem volt szükségem gyógyszerekre. A sérülések mindig elkerültek. Az egész világon mindenkinek végeznie kellene a gyakorlataimat! Kiegyensúlyozottak és fittek lehetnének…” Kell ennél jobb “termékajánló”???

Végigolvasva a cikket, ugye, Te is alig várod, hogy kipróbáld már?

Ha pedig Te is szeretnéd megismerni Joseph Pilates:

  • eredeti gondolatait,
  • életed – gyermeked és szeretteid életének – javítására vonatkozó életvezetési tanácsait,
  • szemléletes leírásait a természet egyszerű, ám tested működését maximálisan befolyásoló törvényeiről (amelyeket a legtöbb ember nem ismer)
  • remek, eredeti fotóit
  • a teljes matrac gyakorlatsort, Pilates fotóival és utasításaival

akkor a Pilates Bibliát – amely Joe bácsi 2 saját könyvét foglalja magában magyarul – élvezni fogod!

 

pilates_biblia

 

Akik a könyvet eddig elolvasták, mindnyájan “szárnyakat kaptak”! A könyvet ide kattintva megvásárolhatod.