Kiemelt ajánlat
Kiemelt infó

Neked is összementek a nadrágjaid tavasz óta? Akkor próbáld ki ezeket a 15 napos edzésterveket, amelyek segítségével formálhatod a hasad és a popsid! Így nyugodtabb szívvel nézhetsz a Karácsony elébe is ;) ...

1lab_nyujtas_600

 

Érdekel az edzésterv »

Az edző válaszol

Írj nekem bátran, ha bármi kérdésed van, a válasz hamarosan ott landol a levelesládádban! A leveled – és az én válaszom – NEM kerül fel automatikusan a rovatba, csakis akkor, ha hozzájárulsz!

"Ne oda menj, ahová út vezet. Inkább menj oda, ahová nem vezet semmilyen út - és taposs ösvényt magad után."

Ralph Waldo Emerson

15 napos, Emberpróbáló “Reformer a matracon” Pilates hasprogramImmáron 3 éve, minden tavasszal és ősszel nekivágunk – így együtt! Mert EGYÜTT minden könnyebb, nem igaz ;)? S mivel ismét eljött az ősz – mi több, már lassan kifelé megyünk belőle … – íme, a 30-napos Ágipilates kihívás első 15 napjának edzésterve, amelynek fókuszában, KÖZKÍVÁNATRA!, ismét a has áll! (Ki érti ezt ;)?) Kövesd a felépített, különleges edzéstervet, amely a legjobb Reformer gépes gyakorlatok matracos adaptációja és kíváncsian várom a fejleményeket ;)! Ne tartsd magadban a változást, oszd meg velünk – hadd örüljünk Veled! HAJRÁÁÁ!!!

 

 

Reformer_matrac_has_teljes_vegleges

 

 

Itt pedig az edzésterved letölthető formátumban! Töltsd le, nyomtasd ki és hadd szóljon ;)!

 

1. gyakorlat – Béka + Lábkörök

 

beka_600_450

 

labkor_600_450Kiinduló helyzet: hanyatt fekvés, mellkasod a lapockád alsó csúcsáig elemelve a talajtól. Térdek hajlítva és a mellkasodhoz húzva. Két térd között kis terpesz, lábfejek is Pilates V-ben nyitva. Kezek tarkón, könyék nyitva. Tekinteted a köldöködön.

Végrehajtás: 
Béka – nyújtsd előre 60 fokos szögben a páros lábad és a bokádtól a szeméremcsontodig cipzárazd össze a 2 lábad, majd hajlítsd vissza a térded a vállad felé. Minden mozdulatlan, csak a lábaid mozognak.  Hasizmaid kanalazd lefelé, a derekad irányába! (úgy mozgasd a 2 lábad, ahogy a béka, amikor úszik 😉 – a gyakorlat neve nem véletlen!)

Lábkörök: az utolsó békát állítsd meg kint, nyújtott lábbal. Innen végezz köröket, először kifelé, a megadott ismétlésszám szerint, majd befelé. A lábak kereten belül dolgoznak, vagyis maradjon a 2 vállad és a 2 csípőd által határolt négyzeten belül a kör átmérője.

Gyakorlat kritikus pontjai:

Építőkocka – általános könnyítés minden olyan gyakorlathoz, ahol a lábaid a talaj felett nyújtva kell tartanod: 

minél magasabban, a plafon felé tartod, vagy nyújtod a lábad, annál könnyebb, minél mélyebbre, a talaj felé engeded le a lábad, annál nehezebb a gyakorlat (annál több hasizom erőt igényel)! Használd ezt az alapelvet a hasprogram összes gyakorlatánál kedved szerint, így változtatni tudod edzésed intenzitását is ;)!

 

2. gyakorlat – Koordináció

 

koordinacio_600_450

Kiinduló helyzet: hanyatt fekvés, mellkasod a lapockád aljáig elemelve. 2 térded hajlítva a mellkasodhoz húzva. Könyököd szorosan a törzsed mellett hajlítva, derékszögben. Állad a szegycsontod felé néz, tekintet a hasadon.

Végrehajtás: ez egy 4-ütemű gyakorlat, tanítani is így a legkönnyebb 🙂 …

1. Kar – láb előre nyújt
2. Láb szőnyegszéles terpeszbe nyit és bezár
3. Csak a láb hajlít, vissza a mellkashoz
4. Kar hajlít, vissza a törzs mellé

Gyakorlat kritikus pontjai:

 

3. gyakorlat – “Gyilkos” Criss-Cross

 

crisscross_600_450Egyszerűen IMÁDOM a Criss-Crosst :)! Annyi változata van – és amikor az ember már épp azt hinné, hogy “nna, megvan a Criss-cross – és már bele sem halok :)!”, akkor mindig jön egy újabb változata, amibe meg simán bele 😉 … most épp ez a változata a kedvencem!

Kiinduló helyzet: kezdd a Béka kiinduló helyzetével, csak összezárt térdekkel!

Végrehajtás: csavard el a törzsed felém. A könyököd belső felét nyomd neki az ellentétes térded belső felének és végig tartsd meg ezt a nyomás-ellenfeszülést! A törzs csavarása közben a másik lábad nyújtsd rézsútosan előre, s míg nyomod össze a térded-könyököd, a nyújtott lábad 3x engedd le a talaj irányába és emeld meg! Forgass át a másik oldalra és ismételd meg a gyakorlatot arrafelé is, ugyanígy! Fincsi, ugye ;)?

Gyakorlat kritikus pontjai:

 

4. gyakorlat – Hátúszás

 

hatuszas-600_450Ez egy elég összetett, gépes gyakorlat, amit a Reformeren, a nagy doboz tetején szoktunk végezni.  Először szépen, türelmesen, lépésenként végezd – aztán kösd össze a mozdulatokat. Van neki egy oda, meg egy vissza mozdulata.

Kiinduló helyzet: hanyatt fekvés, mellkas a lapocka aljáig elemelve a talajtól. Térded hajlítva, összezárva a mellkasodon, egyik kézhát a másik tenyeredben, másik kézhátad a homlokodon.

Végrehajtás:
1. Kar-láb nyújt a plafon felé
2. Kar-láb váll – és csípő széles terpeszbe nyit
3. Két lábaddal kört rajzolsz előre, a talaj irányába, karod követi
4-5-6. Tart a kar-láb (láb a talaj fölött, karjaid vele párhuzamosan)
7. Kar-láb visszahúz hajlítva
8. Megtart a kiinduló helyzet

A visszafelé ugyanez, csak a talaj irányába nyújtod egyszerre lábaid, karjaid. Ott kitartod 3 számolásig, után nyitod terpeszbe mind a lábad, mind a karod és visszasöpörsz velük magas tartásba. Ott bezárod a lábad és a kart szűkebbre hozod, végül visszahajlítod őket kiinduló helyzetbe. Húúú … Megvan ;)?

Gyakorlat kritikus pontjai:

 

5. gyakorlat – Kisdoboz sorozat: Kerek

 

kisdoboz_600_450

Kiinduló helyzet: nyújtott ülésben. Gerinced magas C-t formál. Vagyis a csípőd és a legalsó bordád távolsága az elképzelhető legnagyobb. Két karoddal öleld át az erőközpontod, tekinteted a kezeden. Lábfejek pipálnak (ők lesznek az ellenpont).

Végrehajtás: a sarkad tolod messzire az ülőcsontodtól, miközben elkezded tagolni hátra a gerinced. Csigolyáról-csigolyára engeded le a mellkasod a matracra, ellentartva a hasizmaiddal. Hanyatt fekvésben az összefűzött alkarokat a fejed mögé rakod, majd visszahozod a hasadra és gördülsz fel csigolyánként, kiinduló helyzetig.

Építőkocka: a felülésnél, ha úgy érzed, lendületből tudsz csak feljönni, hajlítsd be kicsit a térded és húzd talpra a lábad. A két kezeddel pedig a combod hátuljába megkapaszkodva, húzd át Magad a kritikus ponton, ahol “megakad” a mozdulat!

Gyakorlat kritikus pontjai:

 

6. gyakorlat – Hosszú nyújtás

 

hosszunyujtas3_veglegesEhhez a gyakorlathoz célszerű csúszós felületen elhelyezkedned. Pl. parkettán, zokniban. Vagy ha mezítláb vagy, tegyél egy kis törölközőt – ahogy én is 😉 – a lábujjaid alá. A lényeg, hogy csússzon!

Kiinduló helyzet: fekvő támasz testhelyzet. Füled-vállad-csípőd-térded-bokád egy egyenesen helyezkedik el. Farokcsontod hosszabbítsd meg a sarkaid irányába. Hasizmaid kanalazd be és fel, mert vele támasztod a derekad.

Végrehajtás: húzd be a törzsed a 2 karod közé, lábaid végig csúsztatva a talajon, majd told vissza magad kiinduló helyzetbe!

Gyakorlat kritikus pontjai:

 

7. gyakorlat – Gyomormasszázs sorozat: Kezek hátul

 

gyomormasszazs_600_450

Kiinduló helyzet: hajlított ülés, térdek vállszélességben nyitva, lábfejek Pilates V-ben. Kéztámasz hátul, a törzs mögött, ujjak hátrafelé néznek. Gerinc hosszú, mellkas kiemelve.

Végrehajtás:
1. Nyújtsd előre a két lábad, belső combtól sarokig összezipzárazva.
2. Pipál a lábfej
3. Spiccel a lábfej
4. Húzd vissza a 2 térded kiinduló helyzetbe

Gyakorlat kritikus pontjai:

Alakul az álomhas ;)? Ha tetszett, ajánld Barátnőid figyelmébe is! S ha szeretnél frissiben, azonnal értesülni a legújabb edzéstervekről, Pilates újdonságokról – oldalt fel tudsz iratkozni a blog értesítőre ;)! További edzéstervek – igen, köztük másik hasas is 😉 – itt!

Közérdekű információ: ez az edzésterv NEM KEZDŐKNEK szól! Ha nagyon küzdesz vele, próbáld ki inkább ezt (Vasalódeszka has program)!
A cél nem az, hogy “meggyilkoljalak”, hanem hogy együtt felépítsük a hasizmaid erő állóképességét ;)!

Köszönöm, hogy velem Pilateseztél! Kedves egészségedre :)!

 

(Figyelem! Ezek az edzéstervek szerzői jogvédelem alatt állnak! Másolásuk, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzétételük, terjesztésük csak a szerző előzetes, írásos hozzájárulásával lehetséges! Ismét köszönet Bertényi Ildinek a fotókért és a grafikáért :)!)Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA Kép
*

16 db hozzászólás

 • Zsu

  2018-01-01 13:06:33

  Szia Ági,

  Nekiállnék a hasblokknak, de a darab – pár mint olyan nem teljesen egyértelmű…
  Pl. Béka-lábkör 6 db – 4 pár az pontosan itt mit is jelent? 4×6 ismétlést?
  Előre is köszönöm a válaszodatÉ
  Zsu

  • Ági

   2018-01-04 17:24:07

   Szia Zsu,

   Elnézést, ha nem volt egyértelmű :)! A békából van 6 db, a lábkörből 4 pár, mert a kör megy kifelé először, aztán meg irányt váltasz és indul befelé.

   Jó tornát!

   Puszi: Ági

 • Lilla

  2017-01-05 13:04:03

  Kedves Ági

  Nem teljesen zárt hasizommal is végezhetem a kihívást?
  Köszönöm a válaszod!

  Üdv
  Lilla

  • Ági

   2017-01-05 15:35:44

   Kedves Lilla,

   Köszi, hogy írtál :)! A nem teljesen zárt hasizomra hadd ajánljam figyelmedbe az alábbi blog bejegyzésem – kérlek, mielőtt bármibe belekezdenél, ezt fusd át:

   http://www.agipilates.hu/szules-utan-is-lehet-lapos-hasad-igy/ (bár a téma a szülés után szétnyílt hasizom, de általában véve is ez igaz a rectus diastasisra)

   Ez a hasas edzésterv inkább megfelelő Számodra:
   http://www.agipilates.hu/15-nap-pilates-a-vasalodeszka-hasert/

   Szétnyílt hasizommal a klasszikus, hasprés-jellegű gyakorlatok és a törzscsavarással járók nem javasoltak. Ám, ha oda tudsz figyelni arra, hogy a hasizmaid rázárd a középvonaladra, akkor óvatosan végezheted a gyakorlatokat (figyeld a hasad és csak addig menj a mozdulattal, amíg nem “dudorodik” a hasad a szétnyílás helyén …)

   Bízom benne, hogy sikerült segítenem :)! Jó gyakorlást és látványos eredményeket Neked!

   Szeretettel: Ági

 • Szakolczai Krisztina

  2016-11-18 08:19:49

  Kedves Ági!

  “Szakmabeli” lévén is csak megerősíteni tudom az előttem szólókat a gyakorlatokkal kapcsolatban.A pontos leírás és a lépek magukért beszélnek.Ami még példa értékű,hogy nem tartogatod a tudásod,hanem közkincsé tetted.Köszönrt érte.Kívánom,hogy a Te példádon sok adakozó szülessen.Éljenek a lapos hasak,kerek feneked,de legfőképp az egészség!További szép napokat,sok jó egészséget,ahogy mifelénk mondják…Krisztina

  • Ági

   2016-11-24 19:12:50

   Kedves Krisztina,

   Nagyon köszönöm :)! Az csak természetes, hogy megosztom a tudásom – azért van :)! A tanítók ezt teszik … én sokkal inkább tekintem magam tanítónak, mint edzőnek.

   Neked is minden jót!

   Szeretettel: Ági

 • Áfra Anita

  2016-11-17 07:09:39

  Szia Ági, elkezdem. 😉

  • Ági

   2016-11-24 19:10:48

   Szuper, Anita :)! Hajrá!

 • Horváth Mihályné

  2016-11-09 22:49:15

  Kedves Ági!
  Köszönet az újabb tettrekészségre sarkallásodért. Szeretettel üdvözöllek: Hné e-Mese.

  • Ági

   2016-11-10 09:30:54

   Kedves e-Mese :),

   Nagyon-nagyon szívesen!!!

   Szeretettel: Ági

 • Szekér Judit

  2016-11-08 10:32:00

  Nagyon hasznosnak találom a gyakorlatsorokat, Ági! Még ha nem is tudom végigcsinálni az ismétlésszámot, vagy az egész gyakorlatot, akkor is jó.
  Nekem a legfontosabb az alapos magyarázat. Nem kell attól tartanom, hogy rosszul végzem a gyakorlatokat, esetleg károkat okozva magamnak.
  Köszönöm:
  Judit

  • Ági

   2016-11-08 12:56:50

   Nagyon köszönöm a visszajelzést, Judit! És igen, nem az a lényeg elsősorban, hogy a teljes megadott ismétlésszámot végig tudd nyomni, hanem csakis az, hogy ma a tegnapi önmagadnál kicsivel jobb vagy … mert erről szól a Pilates ;)!

   Jó gyakorlást és látványos eredményeket :)!

   Szeretettel: Ági

 • Szerencse Ágnes

  2016-11-08 09:32:10

  Kedves Ági!
  Szuper jó gyakorlatokat küldtél! Köszönöm a karácsonyi prevenciót! 🙂
  További jó munkát, szép napokat! Üdvözlettel: Sz. Ági

  • Ági

   2016-11-08 12:54:23

   Kedves Ági,

   Nagyon szívesen – örülök, hogy tetszik ;)!

   Jó tornát rá!

   Szeretettel: Ági

 • Tünde

  2016-11-08 09:13:41

  Köszönöm ezt és a többi edzéstervet is,hasznosak,követhetőek,az embernek nem megy el a kedve,nem egyből szuperszetteket kell elvégezni belőlük,fokozatosak és változatosak is.A hasam feszesebbé vált,bár a kinyúlt bőrrel,ami szülés után maradt,azzal sajna nem tudok,mit kezdeni már évek óta.
  A múltkori “Hamvas barack” popsiformáló is szuperjó lett,remélem ennek is lesz folytatása 🙂
  Hálásan köszönöm munkáidat Ági!! <3

  • Ági

   2016-11-08 12:53:44

   Kedves Tünde,

   Nagyon örülök, hogy tetszenek az edzéstervek és hogy hasznosnak találod őket :)! És köszönöm a visszajelzést is a “hamvas barackkal” kapcsolatban ;)! Fontos számomra, hisz alapvetően azok kedvében szeretnék járni, akik nem csak nézegetik, hanem tényleg használják is a programokat! Egy következő etapban gondolunk a popsira is ismét ;)!

   Addig is, jó hasizmozást!

   Puszi: Ági