Kiemelt ajánlat
Kiemelt infó

Neked is összementek a nadrágjaid tavasz óta? Akkor próbáld ki ezeket a 15 napos edzésterveket, amelyek segítségével formálhatod a hasad és a popsid! Így nyugodtabb szívvel nézhetsz a Karácsony elébe is ;) ...

1lab_nyujtas_600

 

Érdekel az edzésterv »

Az edző válaszol

Írj nekem bátran, ha bármi kérdésed van, a válasz hamarosan ott landol a levelesládádban! A leveled – és az én válaszom – NEM kerül fel automatikusan a rovatba, csakis akkor, ha hozzájárulsz!

"Csak azok, akik felvállalják annak kockázatát, hogy túl messzire menjenek, jöhetnek rá arra, valójában milyen messzire juthatnak."

T.S. Elliot

Beszéljünk a gerincferdülésről!Ti kértétek, hogy beszéljünk róla - én pedig szeretem teljesíteni a kéréseiteket :)! Pláne, hogy nemrégiben - amikor június elején Miamiban, a Pilates Empowerment Summiton jártam - részt vettem Kathy Corey erre vonatkozó workshopján, ahol kicsit jobban belemélyedtünk a témába. Hogy miről is van szó? Igen, ez a gerincferdülés. Amely nagyon sok embert érint és az ülő, mozgásszegény életmódnak köszönhetően már a kiskamaszok között is "népbetegségnek" számít. S ha már gyerekekről van szó, ezzel kapcsolatban egy friss, személyes élményemet szeretném megosztani Veled ...

Július elején önkéntes segítőként vettem részt - nem mondom, hogy dolgoztam, mert annyira élveztem, hogy inkább játék volt, mint munka - a dömösi Biblia Centrum angol gyermektáborában. Amellett, hogy fordítói tevékenységet láttam el, tartottam Pilates órát is (méghozzá angolul, mert néhány wales-i munkatárs is szerette volna kipróbálni , nahát! :)) - és a hét közepi sportversenyek kitalálása és megszervezése is az én felelősségem volt.

Eljött a szerda - vele a sor-és váltóversenyek! Biztos emlékszel, ilyen jellegű feladatokat testnevelés órán Te is biztosan csináltál ;) ... Az egyik állomáson "talicskázás" volt a játék lényege: tudod, amikor az egyik versenyző megfogja a csapattársa bokáját, aki kézen halad előre, amíg egy akadály megkerülése után visszaér a saját Csapatához. S ekkor jött a döbbenet számomra: a gyerekek 90% semmi törzsizomzattal nem rendelkezett (jó, ez költői túlzás - mondjuk inkább úgy, hogy nagyon gyenge volt a törzsizmuk)!

Lígtek-lógtak a talaj felé - nem győztem korrigálni őket, hogy "rendesen" tartsák magukat. Csak úgy pattogtak az "utasítások": húzd be a hasad, feszítsd meg a feneked, told ki magad a karjaiddal a talajból ... stb. Mert ez "gáz". Nemcsak azért, mert egy kiskamasz gyereknek ennél sokkal erősebbnek kéne lennie, de azért is, mert ha ilyen törzs-és gerinctartó izomzattal rendelkezik, szinte programozva van nála a gerincferdülés lehetősége! 

Valahogy úgy emlékszem - persze, lehet, hogy nincs igazam - hogy mi jobb kondiban voltunk. Igaz, hogy én a 70-es évek elején születtem :) - s arra a korra az volt a jellemző, hogy a gyerekek naphosszat kint játszottak, fociztak, fogócskáztak, a lányok gumiztak, a fiúk fára másztak (meg néhány lány is, köztük velem :D) ... de az nem OK, hogy a mostani kamaszok, akik rengeteget számítógépeznek, tableteznek, nyomogatják a kütyüjeiket, ilyen izomzattal lépjenen be a felnőtt korba! Szerinted milyen jövő vár ott rájuk, mondjuk a tartásuk és a gerincük egészsége szempontjából??? Na ugye!

Az alábbi videóban - amely a "Jövőre fiatalabb! Program, a 40 feletti Nők mozgásprogramjának részeként - a Csapatnak szóló júliusi FB élő adás rögzített változata, megpróbáltam összefoglalni a legfontosabb információkat a scoliosissal (=gerincferdüléssel) kapcsolatban! 

Ha Téged, vagy bármely családtagod, ismerősöd érinti a téma, feltétlenül nézd meg :) - a hossza kb. 25 perc, de ennyi időráfordítást tán megér, hogy képben légy a gerincferdüléssel és annak kezelési lehetőségeivel kapcsolatban.

 

 

S hogy milyen témákat érintek a videóban? Csak egy gyors összefoglalás, hogy lásd, tényleg megéri végighallgatni (nézni :)):

5B3BF8C4-8482-4894-B630-5D276E23187B
Scolio-meter - egy ügyes kis szerkezet, amellyel
megmérheted a gerincferdülés mértékét ...

 

scoliosis_types

 

Amikor a 70 év feletti klasszikus Pilates mestertréner Kathy Corey, aki táncosként és 30%-nál nagyobb gerincferdüléssel indult (ami már középsúlyos és fűző viselését igényli) elmeséli neked, hogy a Pilates mozgásrendszer segítségével az elmúlt évtizedek rendszeres gyakorlásának eredményeképp a gerincferdülése 10% alá került és bármit megcsinál a gépeken (a saját szememmel láttam!), az azért elég impresszív!

 

IMG_7521 Agi_Reformeren 
Kathy Corey-val Miamiban, a Scoliosis workshopon ... Hattyú a Reformeren - remek gyakorlat gerincferdülés ellen

 

Úgyhogy semmiképp NE csüggedj, ha esetleg Neked is az van - hisz a Pilates - a scoliosis súlyosságától függően - mindenképp hozzájárul a hatékony terápiához, a rehabilitációhoz és az erős törzsizomzat megteremtéséhez.

Ha van olyan Barátod, Ismerősöd, aki számára ez a cikk és /vagy a videó hasznos lehet, kérlek, oszd meg vele ezt a bejegyzést! Sokat segíthetsz vele. Hálás köszönetem!

Ha pedig Te mindenképp meg akarod erősíteni a gerinctartó izmaid - elölről és hátulról is - ezt az online Programot ajánlom szíves figyelmedbe. Direkt ebből a célból állítottam össze Neked :)!

 

Érdekel a Macskanő Gerinc Program!

Puszi: Ági 

 Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA Kép
*

0 db hozzászólás