Kiemelt ajánlat
Kiemelt infó

Neked is összementek a nadrágjaid tavasz óta? Akkor próbáld ki ezeket a 15 napos edzésterveket, amelyek segítségével formálhatod a hasad és a popsid! Így nyugodtabb szívvel nézhetsz a Karácsony elébe is ;) ...

1lab_nyujtas_600

 

Érdekel az edzésterv »

Az edző válaszol

Írj nekem bátran, ha bármi kérdésed van, a válasz hamarosan ott landol a levelesládádban! A leveled – és az én válaszom – NEM kerül fel automatikusan a rovatba, csakis akkor, ha hozzájárulsz!

"A tapasztalatot nem tudod "előállítani". Meg kell szerezned azt."

Albert Camus

Tandemben Dr. Moravcsik Bencével 1. – A derékfájásról …Pilates edzőként régi vágyam vált valóra, amikor idén februárban megismerkedtem Dr. Moravcsik Bencével, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológus igazgató főorvosával, akinek személyében egy nyitott, érdeklődő szakembert ismerhettem meg (aki már több Pilates órámon is részt vett :))! Mélyen hiszek abban, hogyha a fitnesz szakma – amelynek egyik fő feladata az egészség megőrzése, vagyis a prevenció +  a gyógyult, rehabilitált páciensek visszavezetése a normál, egészséges hétköznapi létbe – összefog az orvos szakmával – amely természetesen a gyógyításra koncentrál – HATALMAS eredményeket érhetünk el :)! Olyanokat, amelyek sok-sok ember életminőségét változtathatják meg pozitív irányba! Lehet, hogy épp a Tiedet is 😉 … Dr. Moravcsik Bence osztja a nézeteimet, ezért is születtek a “tandemben” cikkek!

Ugyanis minél több orvos és gyógytornász ismeri az alternatív mozgásformákat – mint amilyen a Pilates is például – annál több, a rendelőkben jelentkező és már konkrét problémával rendelkező Páciens figyelmébe tudja ajánlani ezeket! Hisz a gyógyítás és a rehabilitáció egy dolog … ám ha a betegséget (pl. egy porckorong sérvet) “kitermelő” életmódhoz visszatér az ember anélkül, hogy az életmódjában, szokásaiban, mozgásminőségében bármi változás történt volna,  a probléma újra és újra elő fog kerülni!

Úgyhogy a Doktor Úrral a témáról beszélgetve e cikkben a hát-és derékfájást, mint az egyik leggyakoribb mozgásszervi panaszt – amely 5-ből 4 (!) embert érint – vesszük górcső alá, s azt is megnézzük, mikor jön el az a pont, amikor biztosan felejtsd el az otthoni terápiákat, a csoda kenőcsőket, vagy a masszázst – és fordulj azonnal ORVOSHOZ! Igen, előfordulhat – ritkán szokott, de mégis 😉 – hogy egy helyzetben már a Pilates sem segít …

1. A hát-és derékfájásról ORVOS SZEMMEL – Dr. Moravcsik Bence

 A hát-és derékfájdalmat kiváltó okok igen sokrétűek lehetnek. Leggyakoribb az izom eredetű fájdalom, de a tünetek utalhatnak valamilyen kezdődő, vagy már kialakult gerincbetegségre is, például porckorong sérvre, vagy gerincferdülésre. Legfontosabb teendőnk a panaszt kiváltó OK beazonosítása!

 

DR. Moravcsik BenceMert más a teendőnk annak függvényében, hogy milyen okok állnak a panaszok hátterében.

Valóban nagyon fontos, hogy a Páciens, a “normál kerékvágásba” visszatérve változtasson életmódján: kezdjen el rendszeresen sportolni és találjon egy olyan mozgásformát, ahol külön figyelmet szentelnek a gerinc tartóizomzata, valamint a mély hasizmok megerősítésének! Úgy tapasztaltam, hogy a Pilates ezen kritériumoknak tökéletesen megfelel!

Mikor forduljunk MINDENKÉPP orvoshoz a gerincfájdalom miatt?

A biztonság kedvéért az a legjobb, ha bármely fellépő gerincfájdalmunkat megmutatjuk egy szakorvosnak!

 

Kik lehetnek a legveszélyeztetettebbek?

Mint mond a Doktor Úr, mit tehet az ember, hogy megelőzze a hát-és derékfájást?

Ebben a gerinckímélő, ám a gerinc tartóizomzatát erősítő-nyújtó mozgásformák segíthetnek a legtöbbet. Át is adnám a stafétát a Pilates edzőnek!

 

2. A hát-és derékfájásról a PILATES EDZŐ szemével – Simonfi Ági 🙂

Ha ismered a történetem, biztosan tudod, hogy engem is egy felnőttkorban diagnosztizált gerincbetegség juttatott el a Pilates mozgásformához. Nekem csigolyaív szakadásom van (túró tudja, honnan lett, Anyukám szerint gyermek koromban semmi bajom nem volt … :)). 24 éves voltam és állandó fájdalmak közepette éldegéltem. Szinte megváltás volt, amikor megismertem a Pilatest. Hosszú évek után először éreztem azt – már az 1. Pilates órámat követően – hogy szinte megkönnyebbült, fellélegzett a gerincem.

 

Reformer_Swan_Mchael_and_TonMostanra, rendszeres torna mellett, gyakorlatilag tünetmentes vagyok. Igen fontos lépés volt, hogy tisztába kerültem a betegségem természetével – és megtanultam, hogyan tudom karbantartani azt! Tudom, mik a limitációim, mi az, amit nem annyira kéne forszírozni … (pl. a híd jellegű hátrahajlások nekem erőteljesen ellenjavalltak).

A klasszikus Pilates edzők úgy tartják, hogy a változás a testben a CSAKIS a mozgáson keresztül történik, mert a mozgás gyógyít. Ha fáj, igen, menj el orvoshoz! Tudd meg, mi okozza a fájdalmat, ha szükséges a terápiás kezelés, vedd igénybe! Ám utána egy hosszútávon fenntartható, új életvitelre lesz szükséges berendezkedned, amelyben a rendszeres sport, Pilates kardinális szerepet játszik! Ha így teszel, újra “kitágul körülötted a tér”: a mozgásod szabad lesz, gerinced és ízületeid ruganyosak, izmaid erősek és hajlékonyak ;)!

Mert tudod: “csak annyi idős vagy, mint a gerincoszlopod.” (Joseph Pilates)

Bízom benne, hogy tetszett ez a “tandem” megközelítés – a közeljövőben kapsz még ilyen jellegű cikkeket tőlünk :)!

Ha igen, segítesz nekünk? A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő pályázik a Házipatika versenyén “Az Év Magánrendelője” címre! Dr. Moravcsik Bence – az Orvos, akivel megtaláltuk a közös nevezőt és szeretnénk pozitív változást hozni sok-sok ember életébe – hálásan köszöni a szavazatod :)!

Szavazok, hogy a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő nyerhesse el
Az Év Magánrendelője díjat!

 

Köszönjük, még 1x ! Hamarosan érkeznek még cikkek, tandemben 😉 …Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA Kép
*

0 db hozzászólás