Kiemelt ajánlat
Kiemelt infó

Neked is összementek a nadrágjaid tavasz óta? Akkor próbáld ki ezeket a 15 napos edzésterveket, amelyek segítségével formálhatod a hasad és a popsid! Így nyugodtabb szívvel nézhetsz a Karácsony elébe is ;) ...

1lab_nyujtas_600

 

Érdekel az edzésterv »

Az edző válaszol

Írj nekem bátran, ha bármi kérdésed van, a válasz hamarosan ott landol a levelesládádban! A leveled – és az én válaszom – NEM kerül fel automatikusan a rovatba, csakis akkor, ha hozzájárulsz!

"Előbb-utóbb mindenkivel minden megtörténik - ha van rá elég idő."

G. B. Shaw

“Nyakas” kérdések …Ülünk. Sokkal-de-sokkal többet, mint kéne … mint amire a testünk “hitelesítve” vagyon. Igen, most én is – hisz épp egy blog bejegyzést írok Neked :)!
S ilyenkor a gerinced – beleértve a nyaki gerincszakaszt is – nem a “legboldogabb”! Hát még ha hosszú órákon keresztül tartod ugyanazt a statikus testhelyzetet! (most fel is állok, hogy átmozgassam magam egy kicsit :)) Újra itt – s akkor nézzük, mit tehetsz a nyakadért!

A gerincedre nyugodtan tekints úgy, mint egy korall nyakláncra, amelyet ha az egyik végén meghúzol, ez az elmozdulás végig fog hullámozni az egészen. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

 

double-strand-coral-necklace

 

Ha a gerinced bármely szakaszán “elcsúszás”, vagy a normális mértékűtől eltérő, fokozott görbület található, BIZTOS, hogy ez az összes többi gerincgörbületed is befolyásolni fogja! A nyaki gerinc pl. “tükrözi” az ágyéki gerincszakaszt – hisz “rokonok” abból a szempontból, hogy mindkettő előrefelé irányuló görbület (ágyéki illetve nyaki lordosis). Vagyis ha az ágyéki szakaszon fokozott a lordosisod – ami elég gyakori jelenség: ilyenkor a medence előrebillent állapotban van, a popsi pedig “pucsít” hátrafelé – akkor a nyaki gerincszakaszon is nagy valószínűséggel megjelenik ez!
De miért fontos ez, s miért érdemes odafigyelned a helyes nyaki görbület megőrzésére?

Ha gyakran fáj a fejed, és sokszor érzed úgy, mintha “betontömb” lenne a csuklyás izmod felső részének a helyén, vizsgáld meg, nem a nyaki gerincgörbületed a ludas-e ebben! Mert ha ezt sikerül helyrerakni, minőségi változás áll be az életedben!

Ha Te is – mint sokan mások – számítógép előtti ülőmunkát végzel, nagy az esélye, hogy elindult a nyaki szakasz deformálódása! A folyamatos előrefelé figyelés ugyanis egy “előretolt” fejhelyzetet eredményez – ami közel sem normális! Hát ha még hozzávesszük a tableten való üzenetküldözgetést, amikor meg folyamatosan lefelé bámul az ember (erre találta az ortopédia az “sms” nyak kifejezést – sajna, újonnan kialakult formájú nyakdeformitás leírására) …

Egy átlag nyugati ember kb. 6 cm-rel “hordja” előrébb a fejét, mint ahol annak a helye lenne! Ez a nyaki gerinc folyamatos túlterheltségéhez vezet: ilyenkor a trapéz izom felső része “beáll”, bemerevedik, ennek hatására az erek összenyomódnak, így nem tud megfelelő mennyiségű, oxigéndús vér áramlani az agyba – innen a fejfájás.  S ha ez a fejtartás ismétlődően jelentkezik, mivel a funkció alakítja a formát, egy idő után szépen kiegyenesíti a nyaki gerincszakaszt. Ezt semmiképp ne várd meg, hanem végezd el ezt a pár nyak-és váll lazító gyakorlatot, s mindjárt felfrissülsz 🙂!

Nyaktorna – ülőmunkát végzőknek

Íme, 4 tök egyszerű mozdulat, hogy a nyakad (és a fejed is!) jól érezze magát – számítógép előtt ülőknek “kötelezően ajánlott”:

1. Szimpla vállkörzés: tudtad, hogy napi kb. 300-at kéne végezni belőle, hogy kilazuljon a nyakad, vállad? Persze, szó nincs róla, hogy egyszerre – hanem a nap folyamán, szépen elosztva 🙂. Kezdd 3×8 ismétléssel és ilyen bontásokban végezd, ahányszor csak eszedbe jut a nap folyamán. NEM! Szükségtelen számolnod, megvan-e a 300 😉 … végezz beéőle, amennyi jól esik, CSAK CSINÁLD!
A köreid legyenek jó magasak és hosszúk, hogy a lapockád mozgását is érezd!

 

Nyaklazitas_5
Szimpla vállkörzés

 

2. Fej hátratolás: az egyik kézfejed tedd a másik tenyeredbe és feszítsd ki a kezed.Tedd tarkóra és told bele a kifeszített tenyeredbe a koponyád hátulját, miközben arra gondolj, hogy jól megnyújtod a nyaki gerinced felfelé! (ezt végezheted autóban ülve is, amikor vezetsz: nyakszirtcsontod a fejtámlába tolva, miközben állad a szegycsontod felé néz, nyakad pedig hosszú! Majd lazítsd el. 4-5 ismétlést végezz belőle.

 

Nyaklazitas_3
Fej hátratolás

 

3. Nyakhajlítás oldalra: itt a kulcs, hogy a vállaid tartsd lazán leengedve, miközben nyakad hajlításával a füled közelíted felé. 4-5 pár elég lesz belőle!

 

Nyaklazitas_2
Nyakhajlítás oldalra

 

4. Fejforgatás: vállak lazán lent, Pilates dobozod tart. Fordítsd a fejed az egyik irányba, majd a másikba, miközben az ellenoldali válladdal kicsit “hátrafelé” dolgozol 🙂 … 4-5 pár jól fog esni!

 

Nyaklazitas_1
Fejforgatás

 

Ez az egész nem több, mint 5 perc – de megéri 😉

Bízom benne, hogy jól esett! Kedves egészségedre! S ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több ilyet és ehhez hasonlót olvasni, iratkozz fel a blog értesítőnkre! Ha hasznosnak tartod, oszd meg Barátaiddal, Ismerőseiddel is! Előre is köszönöm! Örömmel tölt el, ha tudásommal szolgálhatlak!

Szeretettel: ÁgiMinden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA Kép
*

16 db hozzászólás

 • Haraszti Zsuzsa

  2019-03-01 08:25:06

  Wooow! Pont jókor jött! Napok óta a lapockából indulva fáj a nyakam és a fejem. Kenegetem mindenfélével.. mozgatom is… izomlazítót is szedek már, de semmi változás. Most épp mama taxizom de közben màr el is keztem a gyakorlatokat. Nagyon jól esnek! Köszönöm szépen a segítséget! Zsuzsa

  • Ági

   2019-03-05 14:26:07

   Örülök, Zsuzsa :)! Használd egészséggel, remélem, javul tőle a helyzet! Csak finoman mozgasd!

   Puszi: Ági

 • Kovácsné Karnok Erzsébet

  2018-05-03 12:43:35

  Kedves Ági! Köszönöm! Nagyon jó, minden nap fogom végezni ezt a pár mozdulatot! Óvodapedagógusként többnyire nem ülőmunkát végzek, viszont sokat kell hajlonganom. Szép napot kívánok Neked! 🙂

  • Ági

   2018-05-08 10:33:29

   Kedves Erzsébet,

   Használd egészséggel a gyakorlatokat :)! Kívánok Neked jó munkát – a sok hajolgatásnál vigyázz a derekadra is! Majd a gerincre is küldök pár gyakorlatot 😉 …

   Szeretettel: Ági

 • Kovácsné Karnok Erzsébet

  2018-05-03 12:35:19

  Ági! Köszönöm, naponta fogom alkalmazni! Bár én nem ülőmunkát végzek, de óvodapedagógusként sokszor a folyamatos hajlongástól is vannak gondjai az ember ezen testrészeinek. További szép napot Neked! 🙂

 • Szabó Éva

  2018-04-27 13:36:04

  Kedves Ági,
  hálásan köszönöm! Eddig is próbálgattam ezt-azt, de most pontosan tudom, mit-hogyan 🙂 Kellemes szép napokat kívánok: Éva

  • Ági

   2018-05-10 13:17:33

   Kedves Éva,

   Nagyon szívesen :)! Használd egészséggel!

   Szép napot!

  • Ági

   2018-05-08 10:32:00

   Kedves Éva,

   Nagyon szívesen :)! Használd egészséggel!

   Puszi: Ági

 • Irén

  2018-04-25 14:53:46

  Kedves Ági!

  Ez igazán jól esett!Köszönöm szépen!

  • Ági

   2018-05-10 13:17:57

   Kedves Irén,

   Örülök neki :)! És nagyon szívesen!

   Puszi!

 • Dr Prinzné Szabó Erzsébet

  2018-04-25 11:19:54

  Én is köszönöm, nagyon jól esett a számítógép előtt nekem is. Hogy ropog a nyakam?

  • Ági

   2018-05-10 13:18:35

   Kedves Erzsébet,

   Végezd gyakran és majd nem fog 😉 … kedves egészségedre!

   Szeretettel: Ági

 • Sajó Anna

  2018-04-25 10:52:13

  Kedves Ági! Ezt nagyon klassz! Kösssz!!
  De fejfájás ellen tudok jobbat! (pajzsmirigyre is jó, meg sok egyéb ízületi bántalomra…)
  Belinkelem a könyvet, az első 50 oldalt kötelező elolvasni!!!
  De könyvesboltban is kapható, én a Bookline-n vettem.

  Willian_Davis_-_Buza_nelkul.pdf

  Használd belátásod szerint!

 • Csaba Judit

  2018-04-25 10:41:56

  Kedves Ági!

  Köszi, nagyon jó volt! 😉

 • Buzási Vera

  2018-04-25 08:46:24

  KÖSZÖNÖM! nagyon jól esett itt a számítógép előtt!

  • Ági

   2018-04-25 10:02:42

   Kedves Vera,

   Nagyon szívesen :)! Használd egészséggel és gyakran!

   Puszi: Ági