Kiemelt ajánlat
Kiemelt infó

Neked is összementek a nadrágjaid tavasz óta? Akkor próbáld ki ezeket a 15 napos edzésterveket, amelyek segítségével formálhatod a hasad és a popsid! Így nyugodtabb szívvel nézhetsz a Karácsony elébe is ;) ...

1lab_nyujtas_600

 

Érdekel az edzésterv »

Az edző válaszol

Írj nekem bátran, ha bármi kérdésed van, a válasz hamarosan ott landol a levelesládádban! A leveled – és az én válaszom – NEM kerül fel automatikusan a rovatba, csakis akkor, ha hozzájárulsz!

"Mások Rólad alkotott véleménye nem kell, hogy a Te valóságoddá váljon."

Les Brown

A legjobb természetes immunerősítő – avagy miért nem betegszenek meg soha a Pilatesesek?1918. – az I. Világháború vége: súlyos, több millió ember életét követelő spanyolnátha járvány tombol Angliában. Német lévén, Joseph Pilates ekkortájt Man szigetén, internáló táborban tölti napjait, ahol – néhány hadifogoly társával együtt – minden nap végzi gyakorlatait.
A legenda szerint – bár a közegészségügyi és a higiénés állapotok is sok kívánnivalót hagynak maguk után – sem Pilates, sem a tanítványai nem esnek áldozatul a járványnak. Mi több, még csak meg sem betegszenek! Vajon hogy lehet ez??? Mi a “titok”? Kíváncsi vagy rá?

Joseph Pilates meggyőződése, hogy testi egészséged kulcsa a JÓ KERINGÉS és a HELYES LÉGZÉS. Ez nagyon is passzol ahhoz, amit a modern orvostudomány az immunrendszer működéséről azóta megtudott.

Immunrendszered egyik legfontosabb része a nyirokrendszer. Egy kicsit ismerkedjünk meg e rendszer működésével, hogy megértsd, miért nem betegszenek meg – vagy csak nagyon ritkán és egy “normál” embernél sokkal rövidebb ideig tartóan – a Pilatesesek 🙂 …

A nyirokrendszer – a szív-és érrendszerhez hasonlóan – a test minden pontjába eljutó erek, a nyirokerek, hálózatából áll, melyek a vérerekkel párhuzamosan futnak. A nyirokrendszernek a testben 2 fő feladatot kell ellátnia: egyrészt vissza kell juttatnia a véráramba a szövetekben felhalmozódott folyadékot, ezzel is segítve a vér állandó térfogatának és koncentrációjának megőrzését, másrészt a kórokozók elpusztítása révén meg kell védenie a szervezetet a betegségektől.

A folyadék elvezetés funkciójának megértéséhez fontos tudnod, hogy – a vérkeringési rendszerrel ellentétben – a nyirokerek “vakon” végződnek és a nyirokrendszernek nincs “szíve”, amely áramlásban tudná tartani a folyadékot. Vagyis mi történik? Miközben a vér áthalad a hajszálereken, az érfalon keresztül folyadék szűrődik ki a vérből a környező szövetekbe, a sejtek közé. Ez a folyadék juttatja el a minden sejt működéséhez nélkülözhetetlen oxigént és tápanyagokat a “célállomáshoz”, illetve viszi onnan magával a sejtek anyagcseréjének végtermékeit, vissza a véráramba.

Az átszűrődött folyadék kb. 1/6-a azonban nem kerül vissza a véráramba, hanem szövet közti folyadék formájában a szövetek belsejében marad. Ezt a “koszos” többletfolyadékot nevezzük nyiroknak. A nyirok a szöveteidet behálózó, apró, vakon végződő nyirokhajszálerek kicsiny résein belépve vezetődik el. Ezek a hajszálerek egymással egyesülve egyre nagyobb nyirokereket képeznek, amelyek aztán még vaskosabb nyiroktörzsekké alakulnak – míg végül a folyadék a 2 fő nyirokvezetéken keresztül a jobb, illetve a bal kulcscsont alatti gyűjtőérbe ömlik.

De hogy halad a nyirok a nyirokereken keresztül, ha egyszer nincs, ami “hajtsa”??? Na, itt lép be a Pilates a képbe! A nyirok haladását a rendszerben a vázizmok összehúzódása, vagyis az izompumpa, biztosítja! Tehát ha használod a izmaid, áramlik a nyirok – ha meg nem, hát akkor bizony pang (sok ülés után “felvizesedett” láb – ismerős?) A méreganyagok eltávolításában pedig a légzés egyértelműen fontos szerepet játszik!

Látod, hogy rátapintott Joe bácsi a lényegre – mindenféle tudományos kutatás nélkül, csak a “józan paraszti észre” hallgatva – amikor a KERINGÉS és a LÉGZÉS egészségmegőrzés szempontjából történő jelentőségéről beszélt? Ezért már önmagában megéri Pilatesezni, nem igaz?

A Pilates gyakorlatok még így támogatják az immunrendszer működését:

Remélem, hasznosnak találtad a nyirokrendszer működésének vázlatos áttekintését. Azt hiszem, talán ennyi épp elég indoknak, hogy miért is kezdj bele a Pilatesbe most! Hosszú, egészséges életre vágysz? Nem kell hozzá semmi “extra” – gyógyszer meg különösen nem – “csak” napi 20-30 perc Pilates.
Az immunrendszered máris “turbó” fokozatban, intenzíven kezd el majd működni!

 Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA Kép
*

5 db hozzászólás

 • Ági

  2014-11-14 16:55:28

  Örülök, hogy segíthettem, Tündikém :)!

 • Révész Tünde

  2014-09-26 23:41:38

  Hálásan köszönöm a magyarázatot! Magát a tényt, tudtam, de komolyabban megindokolni nem tudtam-eddig!:)
  Köszönöm Ági!

 • Madarász Jánosné Kati

  2013-10-12 13:03:08

  Simonfi Ági,

  Drága Ági!
  Nagyon jól esett, hogy aggódtál értem. Ezért is írok újra, mert aggodalomra semmi ok, nem sérültem meg. A kék foltjaim azért lettek, mert a zúzott kövek itt-ott megnyomták a lábszáramat és a combomat, de semmi egyéb. A családom is csak akkor hitt nekem, amikor megmozgattam és megcsavartam a térdem, bokám. Az Arabeszket is meg tudtam csinálni, ez a tény Neked biztosan mond valamit.
  Mindezt csak azért írtam meg, mert a Pilátesz hatását a környezetem eddig csupán valami féle placebó hatásnak tulajdonította. Most hallottam először részükről, hogy igen, ez valóban hasznos dolog.
  Nézetem szerint először magunkon kell segíteni, olyan életmóddal, amellyel megelőzhetjük a komolyabb bajokat. Ha mégis megbetegszünk, akkor forduljunk orvoshoz, szedjük be a gyógyszert, de csak annyit és addig, amíg ez feltétlenül szükséges.
  Ami a pihenést illeti, minden délután pihenek, amióta nyugdíjas vagyok, de nem viszem túlzásba.
  Már csak annyit fűznék hozzá: örülök, hogy Rád találtam az Interneten, mert sokat köszönhetek Neked.
  Ölellek: Kati

 • Simonfi Ági

  2013-10-09 18:26:13

  Madarász Jánosné Kati,

  Kedves Katikám,

  Jajj nekem! Nagyon örülök, hogy nem történt komolyabb bajod! Abban én is biztos vagyok, hogyha nem tornáznál, lehet, hogy nem “úsztad volna meg” ennyivel …

  Kívánok Neked mielőbbi és teljes gyógyulást – és persze további kitartó Pilatest :)! (de most előbb pihenj és gyógyulj meg)

  Szeretettel: Ági

 • Madarász Jánosné Kati

  2013-10-09 13:50:28

  Kedves Ági!
  Nagyon örülök a rövid és jól érthető összefoglalódnak. Már az első alkalom után éreztem, hogy szinte hihetetlenül javul a közérzetem. A cikkednek köszönhetően már értem is, hogy miért.
  Túl az immunerősítő hatáson, még az idősebb korosztály számára az is nagy előny, hogy a fiatalos rugalmasság is visszanyerhető. A napokban nagyon csúnyán elestem. Zúzott kővel felszórt lejtőn negcsúsztam, egyik lábam térdben meghajlítva alámtört, miközben a másik kinyújtva csúszott előre, így estem rá teljes súlyommal. Egy pillanatra azt hittem, hogy nem tudok felállni, de mégis segítség nélkül meglepően gyorsan sikerült. Ami a legfontosabb, néhány kék folttól eltekintve semmi bajom nincs. Aki hatvan év fölött így elesik, biztos, hogy nem ússza meg törés, vagy zsakadás nélkül. A harmadik éve napi rendszerességgel végzet Pilates gyakorlatoknak köszönhetően, nekem sikerült.
  Puszi:
  Kati