Kiemelt ajánlat
Kiemelt infó

Neked is összementek a nadrágjaid tavasz óta? Akkor próbáld ki ezeket a 15 napos edzésterveket, amelyek segítségével formálhatod a hasad és a popsid! Így nyugodtabb szívvel nézhetsz a Karácsony elébe is ;) ...

1lab_nyujtas_600

 

Érdekel az edzésterv »

Az edző válaszol

Írj nekem bátran, ha bármi kérdésed van, a válasz hamarosan ott landol a levelesládádban! A leveled – és az én válaszom – NEM kerül fel automatikusan a rovatba, csakis akkor, ha hozzájárulsz!

"A legnagyobb teljesítmény nem az, ha soha nem buksz el, hanem az, ha a bukás után újból talpra állsz."

Vince Lombardi

A Pilates téglái és habarcsaGondolkodtál már azon, vajon mitől Pilates a Pilates? Mi teszi ezeket a gyakorlatokat mássá a jógától, vagy bármely más gyakorlatrendszertől?
Mint ahogy a ház sem áll meg, ha csak a téglákat pakolod egymás tetejére, a Pilatesben sem elegendő, ha csak fogod a gyakorlatokat, aztán szépen elvégzed őket. Attól ez még nem lesz Pilates … A lényeg a “HOGYAN”-on van és azon a kötőanyagon, ami nélkül az egész Pilates csak egy nagy kupac gyakorlat, amit ha elvégzel, a semminél ugyan több, de közel sem érhetsz el vele olyan hatást, mint akkor, ha ott a “habarcs”, amely a “gyakorlattéglákat” összefogja! Ha viszont ez a bizonyos dolog megvan, és ott van, az egész elkezd nagyon hatékonyan “működni” :)!

Ismerkedj meg tehát a Pilates “habarcsával” …

 

… amely nem más, mint a:

1.) Pilates alapelvek és a
2.) Pilates kulcsfogalmak

Mielőtt ezeket egy kicsit részletesebben megtárgyalnánk és belekezdenél az olvasásba,  fontos tudatosítanod Magadban, hogy az alábbiakban következő nem csak egy elméleti “bla-bla-bla”, hanem valóban használjuk őket Pilates órán, ezekkel tanítunk és az óra akkor lesz “egyben”, ha a gyakorlatok között és közben az edző tudatosan használja ezeket.

Lehet, hogy előfordult már Veled, hogy elmentél egy Pilates órára, de valahogy nem ilyennek képzelted és egy kicsit csalódtál is benne. Látatlanban, de magabiztosan mondhatom, hogy akkor és ott ezek az alapelvek és kulcsfogalmak nem működtek … Akkor nézzük is “őket” részletesebben!

1.) Pilates alapelvek

a.) A 6 eredeti Pilates alapelv, amelyet Joseph Pilatesnek tulajdonítanak – valójában azonban nem Ő határozta meg ezeket, hanem 2 tanítványa, jóval Joe bácsi halála után. Ám ez semmit nem von le az alapelvek értékéből és abból, hogy mennyire jól nyakon csípik a mozgásrendszer lényegét! (akik ismerték Joe bácsit, azt mondják, neki is tetszene ;)) Ezek a Koncentráció, a Középpont (vagyis az Erőközpontod :)), a Kontroll, a Pontosság, a Légzés és az Áramlás.
Egy klasszikus Pilates órán ezekkel mind találkozol! A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az órát figyelem összpontosító gyakorlatokkal kezdjük, hogy megteremtsük a test-szellem egyensúlyát (én csak azt szoktam mondani, hogy bújj bele teljes figyelmeddel az izmaidba!). Koncentrálsz a Középpontodra, mert innentől kezdve végig azt fogod használni, 1 teljes órán keresztül. Hogy ezt az összpontosítást végig fenn tudd tartani, nem hagyom, hogy más vendégek megzavarják az óra menetét pl. figyelem elterelő sztorizással – néha próbálkoznak :)! – és én sem kezdek el vicceket mesélni …

Az Áramlást a gyakorlatok közti átmenetek tanításával és a folyamatos légzéssel tudod fenntartani. Ami a legfontosabb: lélegezz!!! Soha ne tartsd vissza a levegőt és túlzottan ne figyelj arra, mikor szívod, mikor fújod. (amúgy gerinc hajlításakor fújd, nyújtásakor szívd – de másképp nem is esik jól …)

A Pontosság pedig azért nem utolsó szempont, mert a Pilates a minőség és nem a mennyiség tornája; vagyis tudnod kell, mi a gyakorlat pontos kiindulóhelyzete és végrehajtása, meg az sem árt, ha közben tudatosítod Magadban, mely izmaid kell érezned menet közben (ezért az edző a felelős, hogy tudassa Veled).

b.) A tudat 5 része ezt csakis a klasszikus Pilatesben találod meg: Intelligencia, Intuíció, Képzelőerő, Memória, Vágy és Akarat.
Erre van szükséged, hogy a maximumot hozhasd ki magadból a gyakorlatok segítségével! Meg kell értened a gyakorlat lényegét és azt, hogy mit akar az edző elérni. Az sem árt, ha képek segítségével elképzeled először a mozdulatot (pl. Sellőnyújtásnál olyan a törzsed, mintha egy nagy szivárványt írnál le). A memória a gyakorlatok sorrendjének előhívásához szükségeltetik, a vágy/akarat pedig arra jó, hogy továbbvigyen a fejlődés útján, mikor kicsit sincs kedved gyakorolni például …

És akkor elérkeztünk a Kulcsfogalmakhoz, amiből van jó néhány! Itt csak a leggyakoribbakat sorolom fel.

2. Pilates Kulcsfogalmak

Erőközpont: az az izomöv, amely kb. a szeméremcsontodtól a legalsó bordádig tart és mint egy fűző veszi körbe a törzsed. Az összes itt található izom beletartozik: hasizmok, mély hátizmok, farizom, belső combizmok, medencealapi záróizmok és a rekesz izom. Minden Pilates gyakorlat elsődleges célja az Erőközpont erősítése és minden helyesen kivitelezett mozdulatnak – nem csak Pilates órán, hanem a hétköznapokban is – innen kell (kéne) kiindulnia.

Középvonal: a homlokodon, álladon, szegycsontodon, köldöködön átfutó függőleges egyenes, amely 2 szimmetrikus félre hivatott osztani a tested (elég ritka, hogy arra is osztja; majdnem mindenki aszimmetrikus egy kicsit!) Rengeteg Pilates gyakorlatnál hivatkozunk a középvonalra!

Pilates doboz: a vállat a vállal, a csípőt a csípővel összekötő, minden sarkánál derékszöget bezáró téglalap (vagy doboz), amely fenntartására végig törekedned kell.
A dobozt állásban viszonylag egyszerű tartani, de nézd meg a dobozod mondjuk oldalfekvésben, az oldalláb szériáknál … Na, milyen :)?

Keret: kereten belül dolgozni annyit tesz, hogy végtagjaid pont abban a mozgástartományban mozgatod, ahogy a hétköznapok során is használod őket (ízület funkcionális mozgástartománya). Vagyis pl. az 1 láb körzésnél teljesen felesleges bazi nagy kört rajzolni kifelé a lábaddal, amikor a hétköznapokon sem úgy mész, hogy széles terpeszben rakosgatod a lábaid! Ilyenkor a test keretein belül körzöl a lábaddal, vagyis maradsz a 2 válladon, mint legszélesebb ponton belül. (jujj, remélem, ezt érthetően írtam le – ha nem, nyugodtan szólj :)!)

Kritikus összeköttetések: az egyik kedvencem! Sajnos, az emberek zöme erről semmit nem tud (sok Pilates edző sem) … Az egyik ilyen összeköttetés a sarok-fenék kapcsolat: vagyis ha megfeszíted a popsid (rá a középvonaladra :)), a 2 lábfejed automatikusan kinyílik kb. ökölnyi távolságra, míg sarkad összezárva marad. Ez rengeteg gyakorlatnál nyújt nagy segítséget Neked, hogy ne legyen olyan nehéz megtartani a lábad! Egy másik: a medencéd és a mellkasod egymáshoz viszonyított helyzete. A mellkasodnak – amely egy csontos “szerkezet” – ideális esetben a medencéd (amely meg a másik csontos szerkezet a testedben)  felett kell elhelyezkednie! Ilyenkor a lengőbordáid beleolvadnak a hasizmaid síkjába és a csípőcsontoddal egy vonalba kerülnek. Mihelyst a mellkasod túlzottan kinyílik, kialakul a “pucsító fenék” szindróma (a gerinc fokozott ágyéki görbülete), amely minden derékfájás hátterében ott búvik! Pl. a Vállhíd esetén pont ezt a kritikus összeköttetést kell megtartanod! Képzeld azt, hogy a medencéd egy doboz, a mellkasod meg a doboztető és úgy dolgozz, hogy a tető passzoljon a dobozra!

Nyúlás-ellenpontozás: ez sem rossz! Mára az utolsó, nem “kínozlak” tovább 🙂 … Pilatesben minden a “hosszról” szól. Hosszúra nyújtjuk a gerinced, hogy kiűzzük belőle a fájdalmat és hagyjuk a porckorongjaid fellélegezni (levéve a folyamatos nyomást róluk). Hosszan megnyúlunk a lábbal és a karral is, ha a gyakorlat úgy kívánja. Ami stabil – és mintegy ellenpontot képez – az mindig az Erőközpontod. Vele stabilizálod az összes gyakorlatot!

Egy Pilates óra akkor “áll össze”, ha ezt a “habarcsot” belekeveri az edző. Enélkül csak széthulló téglakupac. Keresd a “habarcsos” órákat :)! Sok sikert!Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA Kép
*

21 db hozzászólás

 • Jónás Mihályné

  2016-11-10 18:34:51

  Nagyon tetszett a tájékoztatás, hogy is kell mozogni, mire kell figyelni. Köszönöm Mamo

  • Ági

   2016-11-11 10:56:05

   Kedves Mamo,

   Nagyon szívesen :)!

   Szeretettel: Ági

 • Eszter

  2013-03-06 08:26:44

  Ági,
  Kedves Ági!

  Köszönöm a válaszodat.Kipróbáltam menni fog csak levegőt el ne felejtsek venni.De majd idővel gondolom az is menni fog.Az idei táborról szeintem már lecsúsztam,de jővőre megpróbálok elmenni,bár még nem tudom,hogy a gyerekeim is “elengednek-e “.A dvd-t pedig nem sokára megrendelem.Szia:Eszter

 • Ági

  2013-03-04 13:39:41

  Eszter,

  Kedves Eszter,

  Köszönöm a bejegyzésed és ne haragudj a kicsit megkésett válaszért!
  Igen, tudom, hogy nem mindig egyszerű ráérezni az Erőközpontra, aki meg most ismerkedik a gyakorlatokkal, azoknak különösen nem. De … minden haladó volt egyszer kezdő és minden kezdőből lesz haladó :)!
  Szóval, próbáljuk meg más megközelítésből :)!

  Van néhány jó módja annak, hogy hogyan érezhetsz rá az erőközpontra spontán módon:

  – állj egyenesen és tedd a két kezed a derekadra úgy, 4 ujjad előre néz, a hüvelyk meg hátra (magyarán markold meg a derekad)

  – most köhögj, vagy nevess (esetleg fújj orrot)- ilyenkor pont azok az izmok aktiválódnak, amelyek az erőközpontot alkotják, vagyis – azt kell érezned, hogy a kezed alatt a derekat “megkeményedik”, az izmok megfeszülnek –> Ő az Erőközpont!

  OK? Idáig megvolnánk (remélem :-))! De hogyan tudod ezt akaratlagosan aktiválni és így is tartani? Ha a hasizmok be-és felfelé kanalazását nem érzed, tedd a következőt:

  – tedd a 2 középső ujjad a csípőtaréjra (2 kitapintható kis csont a csípődön), a 2 hüvelykujjad pedig a legalsó, lengő bordákra mindkét oldalon

  – most fújd ki a levegőt és húzd be a bordáid úgy, hogy a bordák legalja és a csípőtaréj egy síkba kerüljenek (képzeld el, ahogy a V-betű formájú külső ferde hasizmok behúzzák a bordáid tested középvonala felé)és feszíts rá a hasizmaidra!

  – ilyenkor az egész hasfal aktiválódik, beleértve a mély, haránt hasizmokat is! Ez az Erőközpont! Ezt próbáld tartani minden testhelyzetben!

  Lehet, hogy így elsőre bonyolultnak hangzik, de próbáld betartani a leírást lépésről-lépésre és menni fog! (Úgysem tartottam még Pilates távtanfolyamot:-))!

  Igen, persze, hogy lehet szép, szálkás tested! Én még a Pilates13 DVD-t javaslom a Kezdő mellé … és ha el tudsz jönni, gyere és vegyél részt egy nyári Ágipilates táboron! Ott aztán minden a helyére kerül :)!

  Szép tavaszi napokat Neked: Ági

 • Madarász Jánosné Kati

  2013-03-04 10:00:09

  Àgota (Àgi),

  Kedves Ágota ás Ági!
  Nagyon örülök, hogy segíthettem. Azért írok ismét, mert sajnos megint a saját káromon szereztem tapasztalatokat, de már túl vagyok rajta. Annak ellenére, hogy tudtam, a következményeket sajnos ismét figyelmetlenül végeztem a gyakorlatokat, az eredmény megint derékfájás lett. Koromhoz képest a csontjaim és a csigolyáim jó állapotban vannak, de van két pár kopott csigolyám, és ezek kimozdulhatnak, ilyenkor az izmok görcsössé válnak, mert helyre akarják húzni. A Pialtes-gyakorlatokat ismét csak alapszinten tudtam elvégezni, ahogy Ági a kezdő programjában ajánlotta. Ami fájdalmat okozott kihagytam, (Hattyú, Úszás és általában a hátizom erősítő gyakorlatok). Két hét után ismét visszatérhettem a dinamikus sorozat előkészítő blokkjához, és örömmel tapasztaltam, semmi problémám nincs. Sajnos a kopott csigolyák már meg vannak, csak egyet tehetek, hogy megerősítem a hátizmaimat, hogy lehetőség szerint a csigolyák a helyükön maradjanak. Újabb figyelmeztetést kaptam, hogy csak a gondokat félretéve teljes koncentrációval szabad végezni a gyakorlatokat, még kezdő szinten is, hacsak még itt tartunk.
  Szeretettel: Kati

 • Eszter

  2013-02-24 13:34:35

  Kedves Ági!

  10 napja kezdtem el a Pilatest,miután megrendeltem a kezdő dvd-t.Minden nap elvégzem a kezdőprogramot,a has és fenék,comb blokkot.Már most sokkal keményebbnek érzem a testem,de nem tudom,hogy helyesen csinálom-e.Az erőközpontomat csak úgy tudom aktiválni,hogy behúzzom a köldököm,de felfelé nem mozdul.Volt decemberben egy köldöksérv műtétem és a rechtusomat is összehúzták.Kata a dvd-n állitólag kezdő,de én mégsem tudom megcsinálni azt amit Ő (az erőpróba feladatnál,nem tudok felülni).Igazából azt szeretném kérdezni,honnan tudom,hogy helyesen végzem a feladatokat van valami folyamat vagy jel ami segít nekem kontrolálni,hogy jól csinálom vagy sem.Mielőtt elkezdtem 20 éve nem sportoltam semmit.Másik kérdésem,hogy még melyik dvd-t ajánlod később,hogy tovább fejlödjek.Nekem csak az itthoni tornára van lehetőségem azaz csak matrac gyakorlatokat tudok elvégezni.Így is lehet majd idővel szép szálkás testem?

 • Àgota (Àgi)

  2013-02-14 15:20:23

  Madarász Jánosné Kati,

  Kedves Kati!

  Elöször is nagyon szépen köszönöm a válaszodat.
  Bár a panaszaim nem ugyanezek, lehet benne valami hogy én sem tartottam be a test keretein beluli gyakorlatvégzést. Mindenesetre nem hagyom abba én sem, de nagyon odafigyelek. Mindenképpen segítettél a tanácsaiddal.
  Másodszor gratulálni szeretnék ahhoz, hogy ennyi idösen ilyen fiatal, elszánt, kitartó vagy. Csak tanulni lehet Töled és példaképnek tekinteni.
  Ezen kívul mindenkinek mondom, hogy én a hozzád szóló kérdéssel írtam elöször a blogra, de nagyon jó érzés látni, hogy itt mindenki segít ha tud a másiknak, és az esetleges negatívabb dolgokat is emberi formában mondja el.
  Olyan mintha egy nagy család lenne. Jól látom?
  Még egyszer köszönöm szépen a segíséged. További kellemes gyakorlást, jó egészséget, minden jót kívánok.
  Szeretettel: Àgota (Agi).

 • Kata

  2013-01-31 12:48:31

  Kedves Ági!

  Köszönöm a részletes választ, sok dolgot sikerült megértenem belőle.

  Valóban nem konkretizáltam, hogy melyik dvd-dre gondoltam, de a most olvasottakkal a fejemben újra elő fogom venni őket, és más “olvasatban” fogom végigtornázni őket. 🙂
  A légzés tanítását megértem, de nem egészen értek vele egyet 🙂 Mivel ezek dvd-k sajnos nem lehet szinthez kötni, és szerintem jobb lenne, ha minden feladatnál elhangzana, hogy mikor hogy lélegezzen, maximum a bevezetőben elmondhatnád, hogy aki először, másodszor csinálja, az ne a légzésre (vagyis csak annyira, hogy folyamatosan lélegezzen :o)), hanem a feladatra figyeljen, és ha az már megy, akkor hajrá, plusz feladat. Így talán egyből a kezdőknek és középhaladóknak is szólhatnának a feladatok.

  Budapesti vagyok, de ha egyszer Esztergomban járunk, akkor feltétlenül meglátogatlak 🙂 Ha esetleg Te jársz erre, akkor szólj 😉
  Jut eszembe, egyszer már “találkoztunk”, de akkor szerintem éppen nem a Pilates járt a fejedben, hanem egy 40+1 éves férfi, aki nem a férjed, bár ő is ott volt 😉

  További szép napot:
  Kata

  Simonfi Ági,

  • Ági

   2013-01-31 20:55:04

   Kedves Kata,

   Örülök, hogy a válaszom segített néhány dolog megértésében :)!

   Persze, feltétlenül szólj, ha erre jársz – szívesen látlak, akár egy kis gépezésre, vagy székezésre … (én is járok Pestre, ha nem is túl gyakran, végül is 40 km nem távolság :))

   Ákos koncert, Tatabánya ;)? (asszem, a 40+1-et ott láttuk)

   Szép estét: Ági

 • Madarász Jánosné Kati

  2013-01-25 18:26:40

  Kedves Ágota!
  Szívesen segítek, ha tudok, a nyilvánosság előtt is. Annyit azonban el kell mondanom, hogy nem vagyok szakember, csak a tapasztalataimról tudok beszámolni, ezért örülnék, ha Ági is leírná a véleményét a leírtakkal kapcsolatban.
  Amikor kb. másfél évvel ezelőtt elkezdtem a Pilates gyakorlatokat, az Egyláb körzésnél nagyot lendítettem, valószínű nem a test keretei között végeztem a gyakorlatot, hanem kilendítettem oldalra, a térdízület kissé megcsavarodhatott. A jobb térdem külső oldalán, aholt az izmok tapadnak a csonthoz egy mikroszakadás keletkezett. A következmény egy jókora (két tenyérnyi) kék folt a térdhajlatban. Nagyobb fájdalmat nem okozott, de csúnya volt. Eleinte minden lábgyakorlatnál szúró fájdalmat éreztem ezután, de lassan elcsitult. Az oldalláb gyakorlatok közül a Borotva végzése közben még ma is érzek enyhe szúró fájdalmat.
  A másik , kevésbé látványos sérülésem az ágyéki szakasz túlnyújtásakor keletkezett derékfájás. A következménye az lett, hogy leülésnél is fájt, de amikor felálltam bárhonnan (székből, fotelból) nagyon komoly fájdalmaim voltak.
  Azt a tanácsot kaptam, hogy hagyjam abba a Pilates gyakorlatokat. Mivel rengeteg pozitív tapasztalatom volt, ezért úgy döntöttem, hogy nem hagyom abba. Nagyon komolyan odafigyeltem a szóbeli utasításokra. A test keretein belül igyekeztem dolgozni, a Pilates doboz megtartására törekedtem. Közben rájöttem, hogy Erőközpont csak megfelelő hasizommal létezik, ami nekem nem igazán volt. A Próbatétel gyakorlatsort neveztem ki mércének. Elhatároztam, hogy csak akkor térek át a nehezebb fokozatra, ha a Próbatételek gyakorlatsorának végzésekor előrelépést tapasztalok. Amikor már nem bírtam tartani az erőközpontomat néhány másodpercig megnyujtózkodtam.
  Ami a derékfájást illeti, nagyon hamar megszabadultam a kellemetlen érzésektől. Kemény erőközpontozással végezve a gyakorlatokat, közben ügyelve arra, hogy ne nyújtsam túl magam.
  Röviden nagyon odafigyelve Ági útmutatásaira igyekeztem betartani mindent.
  Magamról még annyit, jelenleg hatvanegy éves vagyok és életemben most először sikerült igazi fekvőtámaszt csinálnom a Pilates gyakorlatoknak köszönhetően. A kézfejemben érzett görcsös fájdalmaktól is megszabadultam a súlyzókkal végzett kargyakorlatoknak köszönhetően, pedig ezek a fájdalmak már egyre gyakrabban kínoztak.
  Remélem sikerült egy kicsit segítenem.
  Mindenkit szertettel ölelek: Kati

 • Àgota

  2013-01-23 22:34:42

  Madarász Jánosné Kati,

  Kedves Àgi!
  Madarász Jánosné Kati hozzászólása miatt írok. Szeretném megtudni töle hogy milyen jellegu sérulésröl irt a hozzászólásában, milyen tunetei voltak és mivel tette rendbe.
  Gyanús hogy nem hasonlóan jártam-e, ezért szeretném a segítségét kérni.
  Köszönettel és udvözlettel: Àgota.

  • Ági

   2013-01-24 14:47:12

   Kedves Ágota,

   Írtam Katinak és kértem, hogy vagy a blogba írjon Neked, vagy vegye fel Veled a kapcsolatot! Utólagos engedelmeddel megadtam neki a mail címed …

   Szeretettel: Ági

 • Simonfi Ági

  2012-12-11 15:20:31

  Mariann,

  Kedves Marianna,

  Igen, láttam a bejegyzésed ott is – ma készültem a válaszra :)!

  Örömhírem van Számodra: nem, a Pilatesben nincsenek nagy 1-ek, meg 8-ak sem. Sőt, a klasszikus Pilatesben zene sincs (Joseph Pilates sem használt soha zenét! Azt mondta: hallgass a testedre, ne a zenére…), mert az oktató hangja adja a gyakorlatok ritmusát :).

  Úgyhogy ettől nem kell tartanod! Még a héten felkerül a jövő év oktatási programja a honlapra, majd figyeld!

  Ha bármi egyéb kérdésed merülne fel, írj nyugodtan az agi@agipilates.hu – ra!

  Remélem, hamarosan személyesen is megismerjük majd egymást!

  Üdvözlettel: Ági

 • Mariann

  2012-12-11 08:09:20

  Kedves Ági!

  Tegnap már írtam ugyanebben a témában Neked, de csak most vettem észre, hogy abba a bejegyzésben egy tavaly februári komment az utolsó…Ezért felteszem itt is a kérdésem, ha nem bánod:
  Érdekelne, hogy a Pilatesben is fontosak- e a nyolcasok illetve a nagy 1 meghallása? Itt is ugyanolyan fontos a zene ütemére történő mozgás, mint mondjuk egy ugrabugra aerobic órán? Szeretnék Pilates oktató lenni, de ez egyelőre még visszatart, nem tudom, meghallanám -e.
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
  Szép napot!
  Marianna

 • Simonfi Ági

  2012-11-19 15:32:47

  Kata,

  Kedves Kata,

  Köszönöm a kérdésed és egyáltalán nem veszem “támadásnak” :)! Sőt, örülök, hogy ilyen őszintén meg merted kérdezni azt, ami foglalkoztat …

  Több mindent kérdeztél, igyekszem legjobb tudásom szerint mindenre válaszolni.

  Egészen konkrétan nem nevesítetted, mely DVD mely programjánál hiányolod az átmeneteket (a KardioPilates DVD-n a Reformer a matracon gyakorlatoknál fordul elő ilyen, hisz azok a gépes gyakorlatok matracra adaptált változatai – gépen soha nincs olyan flow, mint a matracon …). A testhelyzetek változtatása amúgy a klasszikus Pilatesben – amelyet Joseph Pilates alkotott meg így – nem ritka és egyik fontos célja, hogy ne fárasszuk túl az izmokat. Joe bácsi szerint a fáradt izom ellenség, mert a tejsav felhalmozódás miatt sokkal könnyebben sérül … ezért direkt úgy rakta össze a gyakorlatokat, hogy agonista-antagonista izompárokkal dolgozott. Vagyis ha dolgoztunk mondjuk a Hassorozat gyakorlataival viszonylag sokat a hasizmokra, utána biztos, hogy testhelyzet változtatás fog következni, hogy a hasizmok kicsit pihenjenek/nyúljanak és a hátizmok dolgozzanak fokozottan. (a klasszikus matrac sorozatot, teljes átmenetekkel, a KardioPilates DVD-n találhatod)

  A másik dolog, ami nagyon fontos és én ezt teljes mértékben vállalom, hogy az elmúlt 7-8 évben rengeteget tanultam. Az összes DVD-met vállalom és azt gondolom, hogy szakmailag mind a helyén van (a Kezdő DVD 2005-ös!); viszont folyamatosan tanulok-fejlődöm, mint edző és mint edzőképző és a tudásom igyekszem megosztani azokkal, átadni azoknak, akiket érdekel. Most jöttem haza Barcelonából, ahol annak az Alycea Ungaronak több workshopján volt szerencsém részt venni és vele dolgozni, akinek a könyve a Pilates edzővé válás útján elindított (2003. Magyar Könyvklub – Alycea Ungaro: Pilates – a mozgásban lévő test) :)! Hihetetlen élmény volt és azt gondolom, hogy a Pilates mozgásrendszer ilyen rendszer szemléletű értelmezése és oktatása a klasszikus Pilates sajátja …

  Hogy miért tanít más edző másképp? Azt Ő tudja … Kishazánkban “átértelmezett” Pilates oktatás folyik nagyon sok helyen, méghozzá úgy, hogy sokan nem is igazán ismerik az eredetit. (Itthon mindenhol a matrac gyakorlatokat tanítják és sokan azt gondolják, hogy ez könnyű. A matrac a Pilatesben a LEGNEHEZEBB sorozat, ha azt valaki jól akarja csinálni, hisz végig a saját testsúlyodat kell mozgatnod a gravitáció ellenében … a gépeken ilyen szempontból könnyebb a munka) Én fontosnak tartom, hogy – megértve a rendszer lényegét – azt képviseljem és közvetítsem, amit “az Öreg” zseniálisan megalkotott. Végül is 60 éven keresztül fejlesztette, alakította a gyakorlatrendszert – azt hiszem, hogy mindig van mit tanulni és a tanulás soha nem ér véget 🙂 …

  Tiszteletben tartom, ha valaki másképp csinálja, ha arra a kérdésre tud nekem válaszolni: Miért?

  Nézzük a levegőt! Valóban igazad van. A levegő nagyon fontos. De nem az egyetlen, hisz van még mellette 5 másik Pilates alapelv! Amit én nem helyeslek: ha a levegővétel túlhangsúlyozása a többi alapelv – és így végső soron a gyakorlatok minőségének – rovására megy. A test intelligens és érzi, mikor esik jól beszívni, mikor esik jól kifújni (amikor előrehajolsz és összenyomódik a bordakosár, benne a tüdőkkel, beszívni kicsit sem esik jól …) Egy teljesen kezdőnél, aki örül, hogy megérti a gyakorlatot és megpróbálja a mozdulat nagy mozgásmintáját “lekövetni”, kimondottan zavaró tud lenni a sok levegőre vonatkozó utasítás. Ami ilyenkor történik: megpróbálja a Vendég “aggyal” végiggondolni az edzői utasítást és elkezd gondolkodni: akkor most szívom, vagy fújom? A gondolkodás közben pedig megakad a levegő – és megakad a mozdulat is … Elvész az Erőközpont, a Koncentráció, a Flow … mindez a levegő túlhangsúlyozása miatt. Középhaladó szinten – amikor az embernek jobban a vérében van már a gyakorlat – lehet több levegő-utasítást adni, mert már oda tudsz figyelni rá anélkül, hogy a többi “cucc” odalenne. A haladóknál pedig már “játszani” is lehet a levegővel: pl. egy Gerinccsavarást taníthatok úgy, hogy fúj-fújra csavarom és középen szívom, de meg is fordíthatom a levegőt – egy haladó ezt már meg tudja csinálni és kontroll alatt is tudja tartani. A leírtakból következik, hogy másképp tanítok egy kezdőt, mint egy középhaladót, vagy haladót :)! (Bicikli: 2 teljes légzés a Biciklit borzasztóan lelassítja és szaggatottá teszi. Magának a bicikliző mozdulatnak is áramlania kell! A légzés NEM TARTHATJA FEL a gyakorlatot! 1 teljes légzés OK: fújra előre nyújtva, majd térd hajlít, szívra hajlított térd hátra és nyújt …)

  Gyakorlatok közötti lazítás-nyújtás: a klasszikusban soha! Ez sem nem stretching óra, sem nem “fetrengős Pilates” (bocsi, de nem tudom másképp mondani). A klasszikus Pilates lényege, hogy az 1. gyakorlattól az utolsóig végig “benne maradj” az Erőközpontodban, ne veszítsd azt el, hanem az átmenetek segítségével, végig EK-ban maradva tudj eljutni az utolsó gyakorlatig. Az óra végén úgy kell felállnod, hogy kardiovascularisan is elfáradj egy kicsit, minden izmod érezd – leginkább az EK izmait 🙂 – s magukban a gyakorlatokban van a nyújtás, nem kell ahhoz extra nyújtás (egy Nyújtott 1 láb nyújtásnál jobban semmi nem nyújtja meg a combhajlító izmokat :)).

  Ez a klasszikus Pilates. Tudom, hogy sok edző másképp csinálja. A kérdés mindig az:”Miért?” Mi a céljuk vele? És tudják-e azt, hogy Pilatesnek mi volt a célja?

  Ne haragudj, hogy ilyen hosszan fejtettem ki a válaszom, de szerettem volna, hogy minden kérdésedre választ adjak. Szívesen dolgoznék Veled 1x egy Pilates órán 🙂 …

  További kitartó, hatékony Pilatesezést!

  Szeretettel: Ági

 • Kata

  2012-11-17 12:45:45

  Kedves Ági!
  Régóta figyelem munkásságod, sőt a dvd-id is megvettem, ezért merem leírni a véleményem, amellyel kapcsolatban a véleményed várom, és a háziszabályoknak megfelelően nem támadni akarlak. :o)
  Amiért billentyűzetet ragadtam, az ennek a mondatod hatására történt: “Az Áramlást a gyakorlatok közti átmenetek tanításával és a folyamatos légzéssel tudod fenntartani. Ami a legfontosabb: lélegezz!!! Soha ne tartsd vissza a levegőt és túlzottan ne figyelj arra, mikor szívod, mikor fújod. (amúgy gerinc hajlításakor fújd, nyújtásakor szívd – de másképp nem is esik jól …)” Az első mondatoddal teljesen egyetértek, mely szerint a két gyakorlat között átmenetnek kell lennie… ennek ellenére azt tapasztalom a dvd-id nézése közben, hogy “feküdjünk le, … álljunk fel, … most üljünk” és pont azt hiányolom, hogy egyik gyakorlatból a másikba “átkerüljünk”. Szóval itt érzek egy kis ellentmondást az elméleted és a gyakorlatod között. Rosszul érzem?
  A másik a légzés. Nagyon sok helyen nagyon sok edzőnél megfordultam már, és számomra az a hiteles, aki igenis odafigyel a légzésre, hogy mikor szívjuk, mikor fújjuk ki a levegőt. Egy réges-régi hírleveledben Te is írtál erről (izommunka és légzés közötti kapcsolat), viszont a dvd-ken csak elvétve hangzik, hogy most szívd, most fújd (nem időre gondolok, hanem a gyakorlat adott részénél jelezni)… Ennek tényleg nincs akkora jelentősége, amekkorát az edzők többsége tulajdonít? Egy példa jutott eszembe hirtelen, a bicikli. A legtöbb edző ezt négy légzésre (fúj-szív-fúj-szív) végezteti el, nálad viszont olyan a tempó, hogy nem tudnék négyet lélegezni ennyi idő alatt :o)
  Ja, és még valami: a feladatok közötti nyújtás, lazítás… ezt is hiányolom a DVD-kről. Mi az oka, hogy más pilates órán vannak, Nálad nincsenek?
  Szeretném, ha tudnád, hogy értékelem a tudásod, ezért is teszem fel a kérdéseimet, mert szeretném megismerni a válaszaid, a Te nézőpontod.
  Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredtem, de ezek már nagyon régóta érlelődtek bennem.
  Szép napot:
  Kata

 • Madarász Jánosné Kati

  2012-11-09 14:32:56

  Kedves Ági!
  Nagyon köszönöm a habarcsokra vonatkozó útmutatásaidat. Már több mint két éve végzem a gyakorlataidat a DVD-k alapján. Az Egyláb körzésnél nem értettem meg azonnal a lényeget és egy kellemetlen sérülés lett a vége, melynek utóhatása igazán csak most múlt el. A Pialtes 13 DVD-n nagyon érthetően magyarázod el a helyes testtartást. Azt hiszem lassan értem a lényeget, a fölfelé lendítésnél a váll felé kell törekedni, lefelé pedig talajközelhez, oldalirányban a vállszélességet kell tartani, így nagyon kellemesen átmozgatjuk a csípőízületeket. Jól látszik az is, hogy az oldalláb szériánál, nagy köröket írhatunk le. Azt is nagyon köszönöm, hogy valódi nők segítségével mutatod be a gyakorlatokat, mert jól látható, hogy mindenkinek a legszebb formáját adja meg a Pilates gyakorlatok rendszeres művelése.
  Szeretettel: Kati

 • Simonfi Ági

  2012-11-09 13:07:22

  Kriszta,

  Kedves Kriszta,

  Aranyos, ahogy hangosan gondolkodva tulajdonképpen megadod a választ saját magadnak :)!

  Egy Pilates gyakorlathoz a “kulcs” minden esetben a gyakorlat céljának ismerete. Ha Te is ismered, szuper, viszont az edzőnek mindenképp ismernie illik, hisz a cél ismeretében tanítja helyesen a gyakorlatot!

  Az “1 láb körzés” gyakorlat célja, hogy megtanítsa a medence Erőközponttal történő stabilizálását a láb mozgatása közben és azt, hogy a láb a medencétől függetlenül, csípőízületből külön tud mozogni. Emellett fontos a comb hátsó izomzatának (combhajlító izmok) megnyújtása.

  Amikor az ember nagyon szélesre engedi a lábát kifelé, az történik, hogy a medencéje az ellen oldalon elemelkedik a talajtól, vagy a körzés során elkezd jobbra-balra inogni. Ez nem kívánatos, mert a gyakorlat célját sérti (nem stabil a medencéd)!

  Amiről Te beszélsz – a csípőízület jó kis kimozgatása – azt az Oldalláb szériákban tökéletesen megkapod, anélkül, hogy sérülne a gyakorlat célja (az Oldalláb szériák ugyanaz a térbeli alakzat, mint az 1 láb körzés, csak a hátadról az oldaladra fordulva …). Ezek a gyakorlatok lesznek azok, amelyek körbelazítják a csípőd: az Elől-hátul, Fent-lent, Passé, kiskörök, nagykörök, forró krumpli, olló, bicikli és társai erre lettek kitalálva.

  És igen, a Pilates nem egy stretching óra, ahol jó nagyokat nyújtózunk, hanem tényleg izommunkát szeretnénk végezni 🙂 …

  Remélem, sikerült választ adnom a kérdéseidre! További kitartó és eredményes Pilatest kívánok Neked!

  Szeretettel: Ági

  Ui.: Próbáld ki “kerettel” az 1 láb körzést, ha van kedved! Kíváncsi vagyok a tapasztalatodra :)!

 • Simonfi Ági

  2012-11-09 12:56:33

  Kedves Katikám,

  Teljesen igazad van – ez tényleg komoly probléma.

  Vannak azok az edzők, akik “boldog tudatlanság” miatt hanyagolják el az alapfogalmakat, egész egyszerűen azért, mert nem is tudnak a létezésükről. Ez nem az Ő hibájuk, inkább annak a tanfolyamnak és oktatási intézménynek az alaposságát minősíti, ahol papírt kaptak arról, hogy ők Pilatest oktathatnak. (bár erre meg azt mondom, hogy aki keres, az talál, vagyis ha ezek az edzők nem elégednének meg ennyivel, utánanéznének dolgoknak, sokkal jobb órákat tarthatnának, ami Vendégnek, edzőnek és magának a Pilates módszernek is jót tenne …)

  Emellett vannak, akik ismerik ezen alapelveket, mégsem használják őket. Ez a súlyosabb probléma! És ez tényleg felveti az edző felelősségének kérdését: ha Ő tudja, miért nem így adja tovább??? Ne kérdezd – fogalmam sincs … pedig a saját testükben ők is érzik és tudják, hogy ez így kerek!

  Köszönöm azoknak a tanítványaimnak, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt a fantasztikus mozgásrendszert Alkotójának kívánsága szerint úgy adják tovább Vendégeiknek, ahogy azt Ő szerette volna!

  Én is bízom benne, hogy mielőbb újra találkozunk – akkor garantáltan olyan órán fogsz részt venni, ahol ezek az alapelvek ott lesznek és “működni fognak” minden gyakorlatban :)!

  Vigyázz Magadra!

  Sok puszi: Ági

 • Kriszta

  2012-11-08 20:41:36

  Kedves Ági!

  A “Keret” részt egyáltalán nem értem! vagyis most hogy írom, elgondolkodtam rajta

  Vagyis pl. az 1 láb körzésnél teljesen felesleges bazi nagy kört rajzolni kifelé a lábaddal, amikor a hétköznapokon sem úgy mész, hogy széles terpeszben rakosgatod a lábaid!

  Hát nekem meg pont az esik olyan jól, hogy végre egy olyan hely, ahol maximálisan kimozgathatom pl. a csípőízületemet egy bazi nagy lábkörzéssel. Ilyenkor a lábam a saját súlyánál fogva kiropogtatja a szoknya-körömcipő kombinációval korlátok közé kényszerített csípőmet – mondjuk ha a “keretben” maradnék, esetleg volna némi esély a kellemes nyújtózkodás helyett izmokat működtetni? legközelebb kipróbálom! Már megint találtam egy “apróságot”, amitől ugyanaz a mozdulat egész más…

 • Bihari Katalin

  2012-11-08 16:51:23

  Kedves Ági!

  Komoly problémám, hogy a Pilates alapfogalmait nagyon sokan elhanyagolják, akik órákat vezetnek. Én személyesen tapasztaltam ezt. Olyan személyről van szó, akit szeretek és tisztelek, de a legfontosabb szabályokat felrúgja. (A Háziszabálynak megfelelően a személy érdektelen, a jelenség a fontos.) Ez annak ellenére van így, hogy másik kedvencem óráira is jár. (Te vagy az egyik, így a másikat ki tudod találni)

  Abban a reményben, hogy előbb vagy utóbb találkozunk ölelés:
  Kati