Kiemelt ajánlat
Kiemelt infó

Neked is összementek a nadrágjaid tavasz óta? Akkor próbáld ki ezeket a 15 napos edzésterveket, amelyek segítségével formálhatod a hasad és a popsid! Így nyugodtabb szívvel nézhetsz a Karácsony elébe is ;) ...

1lab_nyujtas_600

 

Érdekel az edzésterv »

Az edző válaszol

Írj nekem bátran, ha bármi kérdésed van, a válasz hamarosan ott landol a levelesládádban! A leveled – és az én válaszom – NEM kerül fel automatikusan a rovatba, csakis akkor, ha hozzájárulsz!

"Mások Rólad alkotott véleménye nem kell, hogy a Te valóságoddá váljon."

Les Brown

Mit kaphatsz a Pilates gépektől? – miért, a Pilatesben gépek is vannak?Ne úgy képzeld el, mint egy konditeremben, hogy ott vannak a gépek (fekve nyomó pad, evezőgép, futógép, ellipszis tréner stb. stb.), az ember fogja magát, odamegy és csinálja. Nagyon ne így! Egy Pilates stúdió / klub nem így működik! Mivel itt nagyon sok gyakorlatról beszélünk (a rendszer kb. 500-600 gyakorlatból áll, beleszámolva az egyes gyakorlatvariációkat, módosításokat), nem is működhet így! De akkor hogyan?

Magyarországon – a Módszer hatalmas népszerűségének ellenére – a Pilates gépek mérsékelt elterjedését 2 fő tényező okozza: egyrészt ezek a gépek – ha jó minőségről beszélünk, márpedig Pilates gépből csak azt érdemes beszerezni … – kicsit sem olcsók. Persze, egy full konditermi géppark sem olcsó, most akkor nem mindegy egy teremtulajdonosnak, hogy mire költi a pénzét? Nem. Mert a megfelelő szakember gárda kiképzése sokkal-sokkal tovább tart és nagyságrendekkel többe kerül, mint mondjuk egy személyi edzőé. A Pilatesben a humán erőforrás – vagyis az oktató 🙂 – képzettsége, elhivatottsága, személyisége KULCSTÉNYEZŐ. Sok teremnek pedig se pénze, se ideje erre! Ezért maradnak inkább a “hagyományos” terem felszerelésnél, edzéstípusoknál és maximum a matracos Pilates óráknál, amik persze, tök jók, meg fontosak – de azt kell mondanom, hogy igaziból nem ismeri a Pilatest, aki nem tornázott még gépeken …

A Pilates gépekkel pici, csakis a Pilatesre – vagy mondjuk még valami más mind-body mozgásra – fókuszáló stúdiókban fogsz találkozni. És itt az edzők felkészültsége, szaktudása is jó eséllyel garantált – ami nem minden esetben mondható el, sajnos, a “csak matracos” termekről …  Pedig ha tudnák, hogy mi mindenre “képesek” ezek a gépek!!! Illetve Te, a gépek használatával! Na nézzük, miről is beszélünk! Fontos, hogy tájékozott légy, ha bemész egy terembe, hogy tudd, mit kell kapnod a pénzedért …

Ebben a cikkben az általam csak “nagypályásnak” titulált apparátusról lesz szó – ide tartozik a Reformer, a Cadillac és az itthon – talán a neve okán 🙂 – kicsit sem elterjedt Guillotine, no meg ezek különböző kombinációi, variációi és permutációi 🙂 … (mert van egy pár). Egy következő bejegyzésben pedig sorra vesszük majd a “kispályásokat”, mint amilyen a Magas “Villamos” szék, a Wunda szék, az ezek alapján kifejlesztett MVe Fitness szék; a különböző méretű és nagyságú hordók, amelyek a gerinceddel tesznek nagy jót: a félhordó, a gerinc korrektor, a létrás hordó; a Ped-O-Pull, a Pilatesstick; és az igazi “apró-cseprőt”: a Pilates gyűrűt, a lábujj korrektort, a homokzsákot és a fekvőtámasz kéztartóját … Nagyjából ennyi – remélem, nem szédültél bele :)!  

Öveket becsatolni – íme, a gépek és rövid történetük:

1.) Cadillac: az 1. Világháború idején Pilates Angliában tartózkodott, ahol – német lévén –  internáló táborba zárták. Man szigetén, egy kórházba került, ahol segédápolói feladatokat látott el. Itt született meg a Cadillac őse: Joe bácsi a mozgásképtelen, sérült katonák kórházi ágyait régi ágybetétekből “kioperált” rugókkal, partvisnyelekkel, kötelekkel szerelte fel, a rugók segítségével mozgatva a gyakran mozgásképtelen, magatehetetlen embereket. Olyan sebesülteket is sikerült talpra állítania rehabilitációs módszerével (a Cadillac gyakorlatok elődeivel), akikről néha már az orvosok is lemondtak. Később ezekből a rugós kórházi ágyakból született meg a Cadillac, amely azért ezt a nevet kapta, mert Joe bácsi szerint egy ilyenen tornázni olyan, mint egy Cadillacben utazni, vagyis luxus és csúcs szuper :)!

Alul egy “rózsaszín cadillac”, amelyen rengeteg gyakorlat végezhető: dolgozhatunk karra, karrugókkal; lábra, lábrugókkal; a gerinc és törzs izmaira a hátragördülés rúddal, az áttoló kerettel és lóghatsz akár fejjel lefelé a trapézon 🙂 … Persze, nem mindjárt ezzel kezdjük :):

Trevor “szemérmetlen” mozdulatai a rózsaszín Cadillac-en – igen, de ő egy balett táncos!

Manapság a Cadillac ilyen nagyméretű változata nem olyan népszerű, mert rengeteg helyet foglal! Épp ezért születtek meg azok a Reformerek, amelyek végén, mintegy “ágyvégként”, a klasszikus Cadillac tornya található a rúddal, a kar-és lábrugókkal és az áttoló kerettel. Ez sokkal helytakarékosabb és a Cadillac gyakorlatok 80-85 %-a így is elvégezhető rajta … És akkor nézzük a Reformert!

2. A Reformer: a matrac mellett a legnépszerűbb gép a Pilates Reformer. A Reformer Joseph Pilates szerint azt “teszi”, amire a neve alapján hivatott: megreformálja, teljesen átalakítja az egész tested, ha használod. A Reformert kicsit később fejlesztette ki az “Öreg”: new york-i stúdiójában már 4 ilyen gép társaságában van lefényképezve. A Reformert úgy képzeld el (de mindjárt majd meg is látod), hogy van egy kerete – ez lehet fából, vagy fémből – amelyhez 4 vagy 5 rugó (gyártótól függ) segítségével egy csúszó pad van rögzítve. A padon 2 válltámasz biztosítja, hogy a füled ne tudd a válladba felhúzni :), míg a lábad a lábtámaszon tartod. A Reformeren az igazi munka a csúszó felület visszaengedésekor zajlik az izmokban, mert végig ellen kell tartanod, hogy a kocsi ne csapódjon vissza. Ezt nevezik excentrikus (engedő) mozdulatnak, amikor a megnyúlt izmot erősíted. Ezért olyan szép szálkás a Pilatesezők izomzata 🙂 …

Néhány példa, milyen gyakorlatokat lehet a Reformeren végezni:

Próbatétel a Reformeren – jobb oldalt a szélén egy PPS (Peak PilateSystem) gépet látsz, aminek a vége a Cadillac tornya. Középen egy Graz rózsaszín Reformer, a másik szélén egy fa gép

 

Nyújtás lefelé gyakorlat a Reformeren – a gerincnek tesz nagyon jót 🙂 …

 

A PPS-en

 

Lógok a szeren … A Fa nevű gyakorlat (Kisdoboz sorozat a Reformeren)

 

Rövid gerincmasszázs – a világ legjobb gyakorlata :)!

 

Szerintem ennyiből is érzékelhető, hogy ezt mindenképp ki kell próbálnod :)! És csak a rend kedvéért …

3.  A Guillotine: ilyennel nem sok helyen fogsz találkozni itthon, de merítsük ki ezt a témát és tudj róla, hogy ilyen is van :)! Esetleg teszteld az oktatót, hallott-e valaha róla 🙂 … Íme, a drága – tényleg hasonlít névadó szülőjére, nem?

Egy modern kori Guillotine …

Ugye, Neked is megjött a kedved, hogy kipróbáld a Pilates gépeket? Most már azt is tudod, mit kell kérned, ha bemész egy stúdióba :)!

 

 

 

 

 Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA Kép
*

11 db hozzászólás

 • Takácsné Szabó Krisztina

  2019-05-27 15:02:41

  Érdekelne az összes gép,és minden anyag amelyekkel bővíthetem ismereteimet ezzel az életformával kapcsolatban.
  Köszönettel.
  Kriszti

 • Takácsné Szabó Krisztina

  2019-05-27 15:00:13

  Minden gép érdekelne.Félhordók, Gerinc korrektorok , Wunda szék,kis gépek is.
  Szívesen vennék,dolgoznék velük,megismertetném sok emberrel.
  Nagy álmom egy pilátes stúdió.Szeretnék minél többet megtanulni ezzel az életformával kapcsolatban.
  Nagyon köszönöm

  Kriszti

  • Ági

   2019-06-07 10:19:17

   Kriszti, hívj fel nyugodtan :)! Szívesen mesélek Neked a gépekről – meg is fogod tanulni őket! S minden további nélkül – a beszerzésben is tudok segíteni Neked :)!

   Puszi: Ági

 • Anna

  2018-04-20 17:11:58

  “Egy következő bejegyzésben pedig sorra vesszük majd a “kispályásokat”.”

  Ez a cikk megszületett és ha igen, hol olvasható?

  Köszönöm.

  • Ági

   2018-04-24 11:27:34

   Kedves Anna,

   Köszönöm kérdésed. Nem, még nem – de akkor meg fog hamarosan 😉 … figyeld a blogot és hamarosan olvashatsz majd benne a félhordóról, a gerinckorrektorról, a Wunda székről és a többi Pilates “kisgépről” és eszközről.

   Szép napot Neked: Ági

 • Butel Ágnes

  2017-01-11 22:22:04

  Kedves Ági!

  Szeretnék pilates gépekkel dolgozni, gépeket is venni. Szeretném ebben a segítségedet kérni.

 • Balázsné Durai Anikó

  2013-10-07 09:25:03

  Kedves Ági!

  Maglódon lakom és szeretnék érdeklődni, hogy van-e elérhető távolságon belül valaki, aki Nálad tanult. Nagyon szeretem e DVD-idet is, de nagyon jó lenne, ha ezt a területet is “lefedné” egy oktató.( már a talajgyakorlat is nagyon jó lenne, gépről nem is álmodom itt:))))

  Várom válaszodat!

  Előre is köszönöm és szép napot kívánok.

  Anikó

 • Horváth Vlmosné

  2013-05-10 20:28:30

  Szia Ági!
  Vácon lakom és szeretnék egy stúdiót ahol pilates gépek is vannak, de nem tudom hogy kezdjek neki. Segítenél?

  Köszi: Ági

  • Ági

   2013-05-14 14:11:07

   Kedves Ági,

   Persze, nagyon szívesen segítek, amiben csak tudok :)! Írok Neked priviben és ott meg tudjuk tárgyalni, mit is szeretnél.

   Szép napot: Ági

 • Pecze Erzsébet

  2013-02-16 13:55:33

  Kedves Ági!
  Hatvanban lakom, és szeretném kipróbálni a fenn látott pilates gépeket. Kérdésem, hol találok ilyen helyet ahol megismerhetem ezeket, kipróbálhatom, és ha tetszik, rendszeresen járhatok! Természetesen a lakhelyemhez közel.
  Köszönettel: Erzsébet

  • Ági

   2013-02-18 15:31:17

   Kedves Erzsébet,

   Így elsőre, sajnos, nem jut eszembe egyetlen tanítványom sem, aki a közeledben lakna és gépekkel rendelkezne … végiggondolom a nálam végzett edzők listáját és jelentkezem hamarosan …

   Üdv.: Ági