Kiemelt ajánlat
Kiemelt infó

Neked is összementek a nadrágjaid tavasz óta? Akkor próbáld ki ezeket a 15 napos edzésterveket, amelyek segítségével formálhatod a hasad és a popsid! Így nyugodtabb szívvel nézhetsz a Karácsony elébe is ;) ...

1lab_nyujtas_600

 

Érdekel az edzésterv »

Az edző válaszol

Írj nekem bátran, ha bármi kérdésed van, a válasz hamarosan ott landol a levelesládádban! A leveled – és az én válaszom – NEM kerül fel automatikusan a rovatba, csakis akkor, ha hozzájárulsz!

"A tapasztalatot nem tudod "előállítani". Meg kell szerezned azt."

Albert Camus

Még hogy 40-en túl nem lehet izmot építeni!Ez egy közkeletű tévhit, amivel az emberek zöme inkább csak magát nyugtatgatja (miért is? hogy talán ezzel felmentést adhasson magának az edzés alól?) …  Nem lehet, hogy nem AZÉRT nem tudsz lehajolni és elérni a lábujjad, MERT 45 éves vagy, hanem egyszerűen azért, mert mondjuk 25 éve nem foglalkozol azzal, hogy meg tudd csinálni?

Többé nincs mentség és nincs kifogás: az izom a terhelésre bármely életkorban reagál!!!
Nemrégiben láttam egy videot a testépítő magyar bajnokságról, ahol 65 éves, kigyúrt “nagypapák” vallanak arról, hogy nekik a dohányzás és a TV nézés helyett testük “gyúrása”, edzése és izomzatuk formában tartása a hobbijuk – és nem azért, mintha marhára tetszeni, vagy megfelelni akarnának bárkinek is, önmagukon kívül! De a kedvencem annak az 53 éves, kategória-döntős Hölgynek a története volt, aki elmesélte, hogy 43 évesen derékfájással és egy addig-nem-sportoló Nő átlag izomzatával látogatott le először a terembe és tessék, most 53 évesen itt áll a legjobb 6 között, akik közül egyik-másik a lánya lehetne! Az üzenet egyértelmű: MOZOGNI ELKEZDENI SOSEM KÉSŐ! Mert a változás egy testben csakis a mozgás útján jön létre – a mozgás pedig gyógyít!

Másik kedvencem, amit az egyik Edző kollegina mesélt: lejött hozzá a terembe egy hölgy Pilates órára, aki az egyik gyakorlat előtt közölte: “nekem ez nem fog menni, mert én már 47 éves vagyok!”, mire a kolléganőm: “én meg 49 és nekem meg megy, úgyhogy Neked is fog! Ez nem kifogás …” Szóval, ne takarózz a koroddal, mert az csak egy szám; tested naptár szerinti és valós biológiai életkora között kicsit sem kell egyenes aránynak fent állnia … 

De hogyan, minek tudatában kezdj el sportolni, ha tízen éve nem tetted?

 Így fog rajtunk az idő vasfoga – többek között …

Óhatatlanul elindulnak olyan folyamatok a testedben, aminek nem örülsz különösképpen, de attól az még elindul … Viszont Te vagy az úr a háznál: ha tudod, mit kell tenned, onnantól már “csak” meg kell tenned!

Use it or lose it! – Öreg ember nem vén ember …

Ismered a mondást: amit nem használsz, azt elveszíted! Igaz ez az izmaidra is. Hát használd őket! Edzői tapasztalatból mondom, hogy “öreg ember nem vén ember” ;)!
A mozgás “konzervál” :)! Amúgy meg, mint sok minden, ez is fejben dől el! A tanulni vágyás, az újdonságok kipróbálásának varázsa, a nyitottság mind hozzájárul, hogy “fiatal” maradj! (szigorúan saját tapasztalat, nem reprezentatív kutatás igazolja: érdekes módon egy merev gondolkodású embernek a gerince is olyan, mint aki “karót nyelt”)

Nagyon sok 40+ (sőt, 50+, sőt, 60+-os) Vendéggel dolgozhattam már! Határozottan és bátran állíthatom, hogy az érett és a senior korosztály tagjai nagyon lelkesek, hihetetlenül akarnak és egyáltalán nem “ügyetlenebbek” ifjabb társaiknál, sőt! A megfelelő edzésmódszereket alkalmazva náluk nagyon szép eredményeket tudunk elérni, nem is túl hosszú idő alatt! Igazi élményeket osztanak meg velem, amikor le tudnak hajolni, hogy bekössék a cipőfűzőjüket (ami előtte nem ment); amikor jobban bírják a strapát, mint a fiatalabbak egy kiránduláson, amikor elmúlik a hátfájásuk …

Mindezt maguknak – és a Pilatesnek köszönhetik. Mindig azt mondom, hogy számomra az a mozgásforma hiteles, amelynek kifejlesztője maga is végezte saját gyakorlatait és idős korában is eredményeket ért el vele (vagyis a rendszer kiállta az idő próbáját). A Pilates pont ilyen és nem hinném, hogy Joe bácsinak 80 éves korában sokkal kevesebb volt az izomtömege, mint sok 20 évesnek 🙂 …

Joseph Pilates 57 és 82 éves korában!

Joseph Pilates 57 és 82 éves korában!

Mozogj, mert az élet nem áll meg 40-nél (tanúsíthatom :))!

 

 Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA Kép
*

0 db hozzászólás