Kiemelt ajánlat
Kiemelt infó

Neked is összementek a nadrágjaid tavasz óta? Akkor próbáld ki ezeket a 15 napos edzésterveket, amelyek segítségével formálhatod a hasad és a popsid! Így nyugodtabb szívvel nézhetsz a Karácsony elébe is ;) ...

1lab_nyujtas_600

 

Érdekel az edzésterv »

Az edző válaszol

Írj nekem bátran, ha bármi kérdésed van, a válasz hamarosan ott landol a levelesládádban! A leveled – és az én válaszom – NEM kerül fel automatikusan a rovatba, csakis akkor, ha hozzájárulsz!

"Ha értékes eredményre vársz, akkor három lényeges dologra lesz szükséged: először is kemény munkára, másodszor kitartásra, harmadszor józan paraszti észre."

Thomas A. Edison

Pilates az utcán? Így csináld :) …Ugyan, miért ne Pilatesezhetnél az utcán? (nem, nem őrültem meg :)) … Persze, itt most nem arra gondolok, hogy vágd hanyatt magad a járdán és nyomj le egy Százast, vagy Vállhidat! Sokkal inkább arra, amit nevezhetünk akár “Pilates-tudatos” tartásnak és mozgásnak. Vagyis azzal, hogy kilépsz Pilates óra után a terem ajtaján, hirtelen nem válsz amnéziássá és “felejted el” az összes alapelvet, amit az órán a helyes testtartásról és az egészséges mozgásról tanultál! Nem véletlenül köszönök én el úgy az óra végén a Vendégeimtől –  ugye, Lányok :)? – hogy “Egészségedre és vidd magaddal haza az Erőközpontod!”  …

Ha igazán meg akarod érteni a Pilates lényegét, most nagyon figyelj :)! A Pilates nem fejeződik be a teremben, az óra végeztével!!! Sőt, akkor kezdődik igazán … Mert ez nem egy szimpla gyakorlatsor, hanem az egészséges mozgás módszertana, amely idegrendszeri szinten átprogramozza a tested a helyes, gazdaságos, jó helyről kiinduló mozdulat kivitelezésre. Vagyis ha tényleg “beléd égnek” a helyes mozdulatok,  gerinced és törzsvonalad felfelé történő megnyújtása (axialis elongatio :)), az Erőközpontod izmaimnak aktiválása (popsid, combod, hasizmaid), akkor ezt már nem fogod tudni “csak úgy”, egyszerűen elhagyni! Automatizmussá válik. És nem is akarod majd, hidd el, mert verhetetlen érzés, ahogy pl. fájós derekadról egy egyszerű mozdulattal le tudod venni a terhelést :)! A hétköznapi mozgásminőséged és testtartásod is  látványosan javulni fog!

Joseph Pilatesnek is ez volt a célja: hogy megtanítsa a testet helyesen mozogni és izmaid felkészíteni a hétköznapok váratlan kihívásaira ! Komolyan mondom, semmi nem tudott jobban kiakasztani – azért használok múlt időt, mert nálam a Vendégek ezt már megtanulták és legalább addig “tartják magukat” amíg látom őket 🙂 – mint amikor egy Vendég az órát gyönyörűen, szép tartással-mozdulatokkal végigtornázta, majd ahogy kijött az öltözőből, ugyanúgy “beesett” a vállai közé, a háta pedig egy nagy kérdőjellé vált, mint óra előtt … Ember, akkor minek kínozod Magad; minek ez az egész???

Nyár van. Az ember lánya – így én is – néha betéved egy-egy strandra a rekkenő hőségben … és bizony, olykor sikítani tudnék (biztosan szakmai ártalom, de nem bírom nem észrevenni az előttem falatnyi fürdőcuccban elhaladó emberek tartását, zömében öntudatlanul, kontroll és odafigyelés nélkül végzett mozdulatait … soha sehol ennyi görbe hátat, előredomborodó hasat, csapott mellkast nem látni – hja kérem, itt nincs, ami ápol s eltakar!)! Szeretném azt kiabálni, hogy: “Pilatest mindenkinek!!!” Persze Te, aki ezt a blogot olvasod, nagy valószínűséggel legalább a “testtudatosak” kategóriájába tartozol és talán a Pilatest is rendszeresen gyakorolod, úgyhogy fenti eszmefuttatásom nem is Rád vonatkozik :)! Viszont ha szeretnéd tudni, mit tégy, hogy elmondhasd magadról: “az utcán jártomban-keltemben is Pilates-tudatoson közlekedem!”, íme (a tested nagyon hálás lesz érte, Te pedig meg fogsz lepődni, hogy mennyivel másképpen áll még a ruha is rajtad …) Fontos: az alábbiakat ne próbáld magassarkúban!

Az érdekesség kedvéért próbálj meg először csak kb. 5 percet így járni! Meg fogsz lepődni :)!

Ha tetszik ez a cikk, terjeszd/ oszd meg, kérlek :)! Itt olyan tudásról van szó, ami MINDEN EMBER mozgásminőségébe – a hát-és derékfájósokkal az élen – drasztikus javulást hozhat! Tekintve, hogy a mozgásszervi panaszok a civilizált világ “népbetegsége”, ez sem egy utolsó szempont. Majd játékból elkezdheted figyelni, ki hogyan jár – hátha “emberedre akadsz” az utcán, ahol akár egy másik “pilates-tudatossal” is összefújhat az a szembe szél ;)!

Ha pedig már “megvan”, el ne hagyd nekem a Pilates-tudatos tested, kérlek!

(Köszönöm Brooke Silernek a gondolatébresztő tippeket …)Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA Kép
*

8 db hozzászólás

 • Ági

  2013-07-31 13:11:34

  Madarász Jánosné Kati,

  Kedves Kati,

  Nagyon örülök, hogy ilyen szuper eredményeket sikerült elérned már eddig is a Pilatesszel :)! Hát még mi lesz, ha továbbra is folytatod …

  Gymstick: igen, valóban szokták Pilates gyakorlatokhoz is használni, de ez nem egy eredeti Pilates eszköz. Javasolni tudom Neked viszont igen jó szívvel a Pilatessticket, ami szintén kis helyen elfér, akár utazásra is Magaddal tudod vinni és ez a Torony hátragördülés rúdját helyettesíti tulajdonképpen. Nekem is ilyenem van és szuper! Egy csomó Cadillac gyakorlat elvégezhető vele, ami a gymstickkel nem feltétlenül …

  Ha szeretnél róla bővebb infot, csak írj!

  Puszi, szép napot:

  Ági

 • Madarász Jánosné Kati

  2013-07-29 10:33:25

  Kedves Ági!
  Amit itt leírtál saját magamon is megtapasztalhattam. Két évi rendszeresen végzett Pilates-szel úgy érzem, hogy egy természetes fűző nőtt a derekam köré, amely megvéd a túlterheléssel szemben.
  Neked mi a véleményed a gymstick használatáról. Úgy vettem észre, hogy nem csak ritmikus gimnasztikához lehet használni, hanem Pilátesz gyakorlatoknál is. Azt fontolgatom, hogy veszek magamnak egyet, hogy rugóerő ellenében is végezhessek néhány gyakorlatot. A lakóhelyem közelében nem találtam olyan súdiót, ahol kipróbálhatnám valamelyik gépet. A gymstick nem foglal el nagy helyet a lakásban és bízom abban is, hogy nem használódik el túl gyorsan.
  Köszönöm a segítségedet, minden szépet és jót kívánok:
  Kati

 • Ági

  2013-07-26 13:09:36

  Kedves Ilke,

  Hát igen, ez a blog beírós rész nagyon régóta működik – de jobb később, mint soha :)!

  A bejegyzések kb. 3-4 hetente születnek és a hírlevélben küldök ki értesítést róluk. Örülök, hogy tetszett a mostani bejegyzés :)!

  Olvasd továbbra is, rendszeresen jelentkezem. Remélem, jól vagy!

  Szeretettel: Ági

 • Laczik Ilke

  2013-07-25 19:43:26

  Drága “P”Ági!

  Hol a bánatban voltam én eddig, hogy ezt a hozzászólás részt nem vettem észre:)? Pedig amit küldesz, mindig elolvasom végig. Ezek a kategóriák is itt balra… Hogy itt mennyi minden van! Őrület!
  Ha eddig írtál v.mit a facen, ott válaszoltam is Neked, de nem jött rá felelet. Lehet, hogy azt pedig hozzád nem jutott el? Írtam, h mikor olvasom a soraidat, akaratlanul,de a te hangodon keresztül olvasom./ Ismerős? Mert, ha nem , akkor nem olvastad./
  Egyébként ezer éve akarok Neked e- mailt küldeni, de nem akarásnak, nyögés a vége…:(
  Köszönöm a mostani aranyos Pilatest!/Ez havonta jön?/ Igyexem, hogy “le ne essen a szoknyám…”.
  Minden szépet és jót kívánok:
  Ilke

 • Judit

  2013-07-24 19:30:28

  Ági Drága!Linkelj be kérlek egy megosztást és én boldogan megosztom az “arckönyvön”
  pusz:Judit

  • Ági

   2013-07-25 13:21:14

   Kedves Judit,

   Köszönöm szépen :)! Az “Arckönyv” oldalunk Agipilates néven található, oda is felkerült ez a bejegyzés és onnan megosztható …

   Még 1x köszi!

   Puszi: Ági

 • Török Lívia

  2013-07-24 17:06:11

  Kedves Ági!

  Most is, mint mindannyiszor, igazi jókedvvel olvastam a bejegyzésedet. Köszönöm a rengeteg tippet, eligazítást és mindenek előtt a “gatyába rázó” mondatokat!
  Abba ne hagyd, a világ kincséért sem! 🙂

  Szép nyarat kívánok Neked és Családodnak is.

  Lívia

  • Ági

   2013-07-25 13:22:55

   Kedves Lívia,

   Köszönöm, örülök, hogy tetszik a cikk! És még mennyi mondani – és megosztani valóm van :)! Nem, még nem megyek “nyugdíjba” ;)!

   Neked is szép nyarat!

   Szeretettel: Ági