Kiemelt ajánlat
Kiemelt infó

Neked is összementek a nadrágjaid tavasz óta? Akkor próbáld ki ezeket a 15 napos edzésterveket, amelyek segítségével formálhatod a hasad és a popsid! Így nyugodtabb szívvel nézhetsz a Karácsony elébe is ;) ...

1lab_nyujtas_600

 

Érdekel az edzésterv »

Az edző válaszol

Írj nekem bátran, ha bármi kérdésed van, a válasz hamarosan ott landol a levelesládádban! A leveled – és az én válaszom – NEM kerül fel automatikusan a rovatba, csakis akkor, ha hozzájárulsz!

"A tapasztalatot nem tudod "előállítani". Meg kell szerezned azt."

Albert Camus

Testbeállítási útmutató Pilates gyakorlatokhoz – hogy otthon is tudj gyakorolni :) …Egyre kevésbé lengi körbe az a misztikus, lila köd a Pilatest, mint ami mondjuk 5 évvel ezelőtt! Végül is, lassan 10 éve tornázunk rá és ha Te is régóta nyomon követed az Ágipilates honlapon megjelenő írásokat, rengeteget tudhatsz már róla :)! Bizony, olyan is előfordult, hogy egy “más típusú”- nem klasszikus – Pilates órára betévedt vendég jobban tudta az alapelveket és magukat a gyakorlatokat is, mint az, aki elől állt és diktálta őket 🙂 … Bár – mivel a vendégek egyre jobban tájékozottak – az edzők is egyre képzettebbé válnak, mert egyszerűen csak ez a járható út …

S ha Te a stúdiós/edzőtermi Pilates órák mellett otthon is szívesen gyakorolnál, így ellenőrizheted le, hogy az egyes – a Pilatesben tipikusan és gyakran előforduló –  testhelyzetek esetén valóban mindened a “helyén” van-e:

Hogyan “állítsd be” a helyes testtartást a Pilates gyakorlatoknál?

Nézzük át együtt!

a.) Állás: a klasszikus Pilatesben az álló alaphelyzet a “Pilates állás”. Hogy néz ez ki és hogyan veheted fel ezt a testhelyzetet?

Állj kis, csípőszéles terpeszben, 2 lábfejed párhuzamos egymással. Most feszítsd meg a popsid és a 2 ülőcsontod (ezeket ki is tudod tapintani :-)) húzd be a tested középvonala felé (a középvonal függőlegesen megy át az arcodon, mellcsontodon, szeméremcsontodon és 2 – többé-kevésbé – szimmetrikus félre osztja a tested). Egy roppant érdekes dolog fog történni a lábaddal: a sarkaid maguktól összezáródnak, a lábfejed pedig kis V-alakba nyílik! Egy dolgot fontos megértened: nem Te forgatod ki a lábad V-be, hanem egyszerűen ez a természetes helyzete a combcsontnak a csípőízületi vápában. Most morbid leszek – de pusztán csak a megértés kedvéért: biztos láttál már a TV-ben, akármilyen bűnügyi filmben akasztott emberkét, aki lóg… Lehet, hogy nem tudod visszaidézni – innentől majd figyelj 🙂 – de pont ilyen helyzetben, vagyis kifelé néző térddel és lábfejjel, lógnak a lábai! Tehát, sarkad össze, belső combod összeszorítva, popsi feszes; eddig megvolnánk!

A következő lépés Erőközpontod aktiválása. Erről már sokszor és sokat írtam, de tudod, ismétlés a tudás anyja :-)! Az Erőközpont a Pilates “lelke” – nincs Pilates nélküle: ez tested közepe, ahonnan minden mozdulatnak ki kell áramlania. Sokkal inkább egy koncepció, mint egy hely! Mi alkotja az Erőközpontod és hogyan kell aktiválnod azt?

Az EK-ba beletartozik összes hasizmod (beleértve a leginkább elhanyagolt, ám a helyes testtartásban kardinális szerepet betöltő legmélyebb réteget, a haránt hasizmot, melynek működését pl. köhögésnél, tüsszentésnél, nevetésnél, de a szűk farmered cipzárjának felhúzása előtt megkísérelt hasbehúzásnál is megfigyelheted, ott mélyen bent); a derék szakasz mély hátizmai, a medencealapi záróizmok, felülről a fő légzőizom, a rekesz; mindezt alulról támasztja az összeszorított belső comb és a far. Vagyis mit tégy, hogy az Erőközpont tényleg működjön a gyakorlás során?

Húzd be a hasizmaid a gerinced irányába és FÖL – ez a FÖL nagyon fontos!!! Így ugyanis alulról megtámasztod hasizmaiddal a bordakosarat, eltávolítod a csigolyákat egymástól, így a kritikus ágyéki szakasz porckorongjaira nem rakódik akkora terhelés! Emellett figyelj arra is, hogy legalsó bordáid ne “libegjenek”, hanem húzd be őket a hasizmaiddal egy síkba. Nagyon ügyes vagy, mindjárt a végére érünk (az álló testhelyzetnek :-))!

Most már csak annyi dolgod van, hogy vállaid lazán leengeded – “lapockáid lecsúsztatod a farzsebedbe”. Állj lábujjhegyre, s miközben visszaengeded sarkad a talajra, a testsúlyod maradjon a talpad elülső részén, a párnácskáidon; ott, ahol lábujjhegyen álláskor volt! Így súlypontod kicsit előre helyeződik; úgy is szoktuk mondani, hogy “mellkasod a szélben”! Tudod, úgy, mint Kate Winsletnek, mikor a Titanic orrában állt :-)…

Pilates állásban

Jó, most pihenj egy kicsit! Ez leírva de sok; annyira azért nem bonyolult: egyfajta “használati utasítás”, amit bármikor elővehetsz és gyakorolgathatod :-)! Kipihented Magad? Akkor menjünk tovább!

b.) Háton fekvés: a leggyakoribb félreértések az ebben a testhelyzetben zajló gyakorlatok körül vannak. Mi történhet háton fekvében (szigorúan torna kontextusban ;))?

c.) Hason fekvés: első és legfontosabb lépés, hogy szeméremcsontod nyomd bele a talajba, így farokcsontod nem az ég felé áll, hanem a talaj irányába mutat. Ha derékfájós vagy, 2 lábad nyisd kis, csípőszéles terpeszbe. Hasizmaid húzd be úgy, mintha azt képzelnéd, hogy a köldököd alatt egy kisegér tanyázik (bár én akkor biztos inkább felpattannék és elszaladnék :-))! Hason fekvésben általában gerincnyújtó gyakorlatokat szoktunk végezni, ahol potenciális veszély lehet a túlnyújtás. Hogyan kerülheted ezt el?

Meg kell tartanod a borda-csípő kapcsolatot! Képzeld el, hogy legalsó bordáidon átfűzünk egy-egy szalagot és ezeket az alattuk elhelyezkedő elülő felső csípőtaréjhoz kötjük (ez az a 2 csípőcsont, ami a soványoknak úgy kiáll, de mindenki ki tudja tapintani magán). Így a bordáid végig egy síkban lesznek a hasizmaiddal és ennek így is kell maradnia a hason fekvésben végzett gyakorlat során végig!

Repülő – kiinduló helyzet

d.) Oldalfekvés: a pozíció beállítását az EK-odtól kezdjük. Vagyis hasad be- és felhúzva, mellső bordáid bent a hasizmok síkjában. Far megfeszítve és arra törekedj, hogy a felül lévő lábad csípőízületből nyújtsd meg, mintha azt akarnád, hogy hosszabb legyen, mint az alul lévő. Így az az érzeted fog támadni, hogy azon az oldaladon, ahol fekszel, a derekad és a talaj között egy kis lyuk keletkezett (néha tényleg van is). Így aktívan tartod a törzsed, nem punnyadsz el a talajon. Ezért Pilates a Pilates, és nem szimpla alakformáló torna …. A 2 lapockád hátra-és lehúzva, mintha rá akarnád zárni őket egy közéjük tett kézre. Az ülőcsontjaid a test közepe felé behúzva pedig mi fog történni?

Ugyanaz, mint állásban, vagyis kis V-be nyílik a lábfej. Hiába, no, következetes dolog ez a Pilates :-)! Igen, tudom: ha kipróbáltad érzed, hogy ezt a pozíciót milyen fárasztó megtartani – és akkor még nem is csináltál semmit (nekem is az, ha ez kicsit vigasztal…)

Oldalláb szériák, belső combra

e.) Ülés: ebben a testhelyzetben kerül a gerinced a legnagyobb nyomás alá! Ezért nem tanácsos egész nap, statikus testhelyzetben görnyedned a számítógép / TV előtt, vagy a volán mögött. “Kinyírod” vele a gerinced! Annyira fárasztó helyes testtartásban ülni, hogy a legtöbb vendégem számára ez jelenti a legnagyobb kihívást! S hogy miért? A gyenge gerinctartó izmok nem képesek megtartani a törzs súlyát, arról nem is beszélve, hogy az izomegyensúly felborulása miatt a legtöbb izom nem tudja ellátni feladatát, így azt más izmok kompenzálják, amiknek nem is az lenne a feladatuk. Na, de vissza az ülő gyakorlatokhoz! Hogyan ülj helyesen?

Fejtetővel törekedj a plafon felé, mintha egy mágnes húzna. Emelkedj ki a csípőcsontokból, vagyis – én csak így szoktam kérni – legyen hosszú a derekad! Honnan tudhatod, hogy jól csinálod-e? Tedd a hüvelykujjad a legalsó bordádra elöl, a középső ujjad pedig a csípődre. Húzd ki Magad úgy, hogy a 2 ujjad közötti távolság látványosan megnőjön, miközben aktiváld az Erőközpontod, bordáid pedig húzd be a csípő / hasizmok síkjába! Így jó lesz! Vállad – szokás szerint – lent, popsid pedig megfeszítve, mintha egy kispárnán ülnél. A törzs súlyát helyezd egy kicsit előre, az ülőcsontok elé (tudod, mellkasod a szélben :-))! Meg is volnánk – ez a kiinduló helyzet számos ülésben végzett gyakorlat – pl. a Gerincnyújtás előre, vagy a Fűrész – esetén!

Gerincnyújtás előre – kiinduló helyzet

f.) Gurulás: minden guruló gyakorlatnál – ilyen a Labda, a Fóka, vagy a Nyitott lábú hinta – nagyon fontos a nagy C-betűs hát! Farokcsontod Magad alá húzva, derekad a magas C “megalkotása” közben is hosszan tartva már neki is láthatsz a gurulásnak! Sokan nem szeretnek gurulni, mert félnek, vagy kényelmetlen nekik. Ha Te is közéjük tartozol, ne gurulj! Egyszerűen tartsd meg a helyes pozíciót – az esetek zömében már az is elég nagy kihívás :-)!

g.) Támasz: ez lehet fekvő, fordított fekvő, vagy térdelőtámasz, de lehet oldaltámasz is! Az összes támasz pozíciónál fontos a nyújtás és ellenpontozás. Ez azt jelenti, hogy míg fejtetővel / karral egyik irányba törekszel megnyúlni, a lábaddal a másikba, s közben a “közeped”, vagyis az Erőközpontod stabilan tartja törzsed, megőrizve a testeden belüli kritikus összeköttetéseket. Melyek is ezek?

Már beszéltünk róluk, csak egy kis ismétlés:

 • Csípő-borda (vagy “hivatalosan” lapocka-borda, ami tulajdonképpen ugyanaz, csak más szögből nézve a testet :-))
 • Sarok-fenék (tudod, ülőcsontok középvonal felé, láb V-be nyílik)
 • Belső comb összeszorítva, Erőközpont!

Ja, és ki ne hagyjam, hogy a vállad lent! Tartod a Pilates dobozt, ami nem jelent semmi egyebet, csak azt hogy csípőd a másik csípőddel, vállad a másik válladdal szemben.

Fekvőtámasz – kiinduló helyzet

Ezzel megvolnánk! Annyira azért nem bonyolult, ugye?

Ha úgy érzed, már csak látnod kéne a gyakorlatokat, hogy semmi ne akadályozhasson meg többé a végzésükben, a sok Ágipilates DVD-n minden ott van, ami kell! És abban is biztos vagyok, hogy most már tökéletesen be fogod tudni állítani a helyes testtartást :-)!Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA Kép
*

6 db hozzászólás

 • vizonto2@zalaszam.hu

  2021-09-08 08:21:10

  2021.ben is Isteni Lelkesítő!

 • Madarász Jánosné Kati

  2015-08-03 09:44:15

  Kedves Ági!
  Sokáig foglalkoztatott a gondolat, hogy a Mónika által felvetett kérdés miért nem merült föl nálam is? Miért volt természetes, hogy a “Told előre a csípődet!” utasításod alapján, hogy a szeméremcsontot toljam előre és ne a csípőlapát tetejét. Ma megint eszembe jutott a kérdés, ennek kapcsán a tükör előtt oldalra fordulva próbálkoztam. Szerintem az Erőközpont bekapcsolásával lehetetlenné válik a pucsítás. Ez a megállapítás tény-e, vagy csak nekem nem “sikerült”? Hason fekvésnél is szoktad említeni, hogy “A szeméremcsont a matracban, hasad alatt vonul át egy csapat hangya!”. Nagyon szeretem hallani tornázás közben ezeket a mondatokat, ezért nem fogom a “Dinamikus sorozatban” Veled együtt végezni a gyakorlatokat, mert nézni nem tudlak közben, a narrátorozás pedig nem annyira hatékony. Ennek ellenére folyamatossá válik a mozgásom, mert amilor tanítod a Lányokat, már elkezdem a gyakorlatot, és többször ismétlem. Téged szobabiciklizés közben szoktalak nézni. Sajnos a “Reformer talajgyakorlatokhoz” nincs előkészítő program, ezért ezzel nehézkesebben tudok haladni, de azért boldogulok így is!
  Mindig köszönettel gondolk arra, hogy ezt a csodálatos dolgot megtanítottad.
  Szeretettel: Kati

 • Székely Mónika

  2015-06-15 21:38:11

  T Ági!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy amikor a csípőt előre kell kissé billenteni és hasat behúzni, köldököt a gerinc felé közelíteni…mit jelent az, hogy csípőt előre billenteni? a CSípúőcsont alját előre, amivel a fenék is előre közelít, vagy a csípőcsont tetejét előre, amivel a fenék “pucsít”, hátra tolódik és a hát alja enyhén homorú lesz?
  Sztem az első, de Párom szerint a másodok.

  Köszönettel!

  • Agi

   2015-06-24 10:36:28

   Kedves Mónika,

   Nagyon köszi a kérdést :)!

   Pilatesben az egyik legfontosabb dolog, hogy a gerincben hosszt generáljunk. A medencéd igaziból nem billented, csak a “helyére rakod”, ami azt jelenti, hogy a farizmaid aktiválásával a szeméremcsontod és a 2 csípőtövised egy síkba hozod. Semmiképp NE pucsíts, mert az túlzottan összenyomja az ágyéki szakaszon a porckorongokat.

   Vagyis, hogy kérdésedre válaszoljak, a Te értelmezésed a helytálló :).

   További jó gyakorlást és szép nyarat Neked!

 • Ági

  2013-06-14 17:52:52

  Zsóka,

  Kedves Zsóka,

  Nagyon szívesen :)! Használd egészséggel – és gyakran …

  Puszi: Ági

 • Zsóka

  2013-06-14 12:09:29

  Ágica hálás szívvel köszönöm 🙂